Реклама / Ads
6| 4678 |13.09.2023 НОВИНИ

Кабинетът "Денков": Губим милиони от забраната за внос на украинско зърно

.
Кабинетът ”Денков”
Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държавни, вкл. България. Има две гледни точки. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на днешното заседание на Министерски съвет.

„Първата гледна точка е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в липса на държавна подкрепа. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители“, обясни той.

 

„Нека бъде ясно – освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ. Досега за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са за 146 млн. лв. Тези средства могат да се използват за образование, здравеопазване, култура или земеделския сектор“, допълни премиерът.

 

„Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, като за тази година са изплатени и предвидени за изплащане на земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. Изненадан съм, че сектор, който получава тези пари за година, може да твърди, че липсва държавна подкрепа. От тези пари, 890 млн. лв. са от ДФЗ по европейска линия. 388 млн. от ДФЗЦ от държавния бюджет, които са отделени, за да идат за земеделските производители. 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на МЗХ.

 

Твърдението, че държавата няма грижа към сектора, е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания“, коментира още той.

Той допълни, че от началото на септември се проучва европейският опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производителя до крайния потребител, като ще се обсъди и предложи механизъм за ограничаване на тези надценки.

 

„Трето, ще поискаме от ЕК допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено на тези на слънчоглед.


Земеделският министър Вътев: С мен не е обсъждано падането на забраната за внос на зърно от Украйна

 

Четвърто, ще се включим в коридорите на износ за зърно от Украйна като транзит през България към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които се нуждаят от него.

 

Пето, ще засилим фитосанитарния контрол на вноса, за да гарантираме здравето на гражданите.

 

Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един от секторите в държавата“, каза още акад. Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3977 |07.09.2023 Кабинетът заделя над 60 млн. лева за справяне с бедствия . 0| 3956 |07.09.2023 Кабинетът официално предлага Живко Коцев за главсек на МВР . 2| 3205 |24.08.2023 Кабинетът подкрепя финансовата децентрализация на общините, но очаква анализ . 32| 3772 |21.08.2023 Кабинетът умува какво ще стане, ако прекрати дерогацията върху руския петрол за “Лукойл”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads