Реклама / Ads
9| 3876 |08.01.2024 НОВИНИ

Акад. Денков за ветото на Радев: Промените ограничават права, с които бе злоупотребено в последните 2 г.

.
Николай Денков и Румен Радев Източник: БГНЕС
"Президентът е заинтересована страна относно промените в Конституцията", заяви в Монтана премиерът академик Николай Денков. "Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години", посочи още той.
 

По-рано днес Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Конституцията.

 

Какви мотиви посочи той - четете тук. 

 

"Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства", посочи премиерът Денков.







"Всеобщо е политическото мнение на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, че беше необходима промяна, както правосъдната система, която, както виждаме, се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол в дълги периоди от време. Президентът очевидно има проблем в това отношение, защото се ограничават определени права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните 2 години", каза още той. 

 

Според промените, които бяха приети на 20 декември, президентът да може да избира служебен премиер измежду председателя на НС, председателя на Сметната палата (и заместника му), омбудсмана (и заместника му) и управителя и подуправителите на БНБ. Ако не се стигне до избор на премиер по този начин, НС излъчва служебно правителство.







Също така, Народното събрание - след разпускането си, ще работи до свикването на ново НС. Това означава, че докато има служебен кабинет, ще има и парламент, който да извършва контрол над назначените от президента министри. 

 

Повече за промените - четете тук. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3780 |08.01.2024 41-годишен мъж от Сливен загина в катастрофа, а двама пияни и дрогирани шофьори са заловени в региона . 1| 4754 |08.01.2024 Обмисля се закриване на Държавната консолидационна компания . 5| 4631 |08.01.2024 Гешев с опит за ирония: Честита старата нова тоталитарна държава! Вместо Тате, вече си имаме Бате . 7| 4604 |08.01.2024 Украинският поет Максим Кривцов е загинал на фронтa като картечар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads