Реклама / Ads

4| 4667 |01.09.2020 НОВИНИ

АКФ с детайлен правен анализ на всички факти около ”Осемте джуджета”. Изпрати ги до Гешев

.
Детайлен правен анализ на всички факти около разследването ”Осемте джуджета” е бил изпратен до главния прокурор и редица институции.

От Антикорупционния фонд настояват държавното обвинение да проведе независимо, обективно, всестранно и пълно разследване по случая. Настояват да се публикува и прокурорската преписка на Специализираната прокуратура от 2019 г., за която се споменава в последната част на разследването на АКФ.

 

Ето и цялата публикация на Антикорупционния фонд:

 

Днес изпратихме детайлен правен анализ на фактите, разкрити в разследването „Осемте джуджета“, който завършва с апел към компетентните институции да упражнят правомощията си по казуса.


Анализът беше изпратен до главния прокурор на Република България, до Софийската градска прокуратура, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, Съвета на нотариусите към Нотариалната камара, Инспектората на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет.


Обърнахме се с конкретни апели да упражнят конституционните и законовите си правомощия:

 

Прокуратуратурата: да проведе независимо, обективно, всестранно и пълно разследване по случая; да публикува всички прокурорски актове по прокурорска преписка № 1456 / 2019 г. на Специализирана прокуратура; да упражни служебен контрол за законосъобразност на прокурорските актове, както и да провери всички произнасяния на Специализираната прокуратура, касаещи връщанията на иззети по наказателни производства веществени доказателства на значителна стойност за период от поне 5 (пет) години назад.

 

Министърът на вътрешните работи: да извърши вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, включително да провери данните за охрана от страна на МВР не само на ресторант „Осемте джуджета“, а и в други подобни случаи, както и действията на служителите на РУП Дупница по неоказване съдействие на граждани и частни съдебни изпълнители; да извърши цялостна проверка на дейността на частна охранителна фирма „Делта гард“.

 

Министърът на правосъдието: да прецени дали да упражни правомощията си за внасяне във Висшия съдебен съвет на предложения за ангажиране на дисциплинарната отговорност на споменатите магистрати, както и дали да предложи на Съвета на нотариусите образуване на дисциплинарни производства срещу засегнатите във филма нотариуси.

 

Инспекторатът към Висшия Съдебен съвет: да прецени дали да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси и уронване престижа на съдебната власт от страна на посочените в разследването магистрати и дали да внесе предложения за дисциплинарни производства спрямо тях.

 

Висшият адвокатски съвет: да прецени дали да образува дисциплинарни производства за уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала от страна на посочените в разследването адвокати.

 Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 9077 |13.08.2020 Доц. Мангъров: Мерките в образованието са правени от хора, които сякаш не са влизали в училище . 21| 6139 |06.08.2020 Стратегическият съвет към президента с анализ на ситуацията в България /видео/ . 3| 4096 |01.08.2020 270 са новите случаи на коронавирус при направени 5 582 теста . 4| 5124 |23.07.2020 Пловдивски правен комитет: Гешев извършва престъпления по служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ