Реклама / Ads
1| 3615 |07.06.2023 НОВИНИ

АКФ: ВСС да се занимае с “Осемте джуджета” и да изслуша Гешев, Сарафов и още магистрати

.
Висшият съдебен съвет да се занимае с казуса “Осемте джуджета” и да изслуша главния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов, както и магистратите прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов. Такова искане до ВСС са отправили от Антикорупционния фонд. Новината съобщиха от АКФ, а тя идва след поредното развитие по разследването за ресторанта “Осемте джуджета” и схемата с подкупване на магистрати и изземване на бизнеси.
 

Имената на Гешев, Сарафов и останалите магистрати бяха замесени в разследванията с информация за съществували от дълго време мрежи за записване, изнудване и корумпиране на магистрати и правоохранителни органи. В интервю пред АКФ миналата седмица бившата вече жена на Петьо Петров - Еврото Любена Павлова заговори, че Сарафов е пръв приятел на Пепи Еврото и често е посещавал ресторанта “Осемте джуджета”. В същото време обаче не каза и една лоша дума за главния прокурор. 

 

“Множеството журналистически публикации, включително снимки и интервюта, дават информация, която насочва към извода за съществуването на устойчива мрежа за корупционно влияние в съдебната система и правоохранителните органи, в която влизат бивши и настоящи магистрати и полицаи, а също и лица от криминалния контингент.  Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със сериозни съмнения за покровителство на високо ниво, подкопават идеята за върховенство на правото и рушат доверието на гражданите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното изследване и диагностициране е ключово за възвръщане на доверието на гражданите в институциите, посредством законови мерки съгласно Конституцията и законите на Република България. Един от начините за това е именно чрез изслушване пред Висшия съдебен съвет, както това е правено  и при други обществено значими казуси със замесени имена на магистрати”, пишат в мотива си от АКФ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2913 |02.06.2023 Пуснаха от ареста замесения с ”Осемте джуджета” Кристиян Христов . 17| 6231 |02.06.2023 И членове на ВСС сред гостите в ”Осемте джуджета”. Сарафов - проводник на интересите на Пепи Еврото . 8| 30968 |31.05.2023 Арестуваха Кристиян Христов пред БТА преди брифинга за “Осемте джуджета” . 2| 3793 |30.05.2023 Николай Стайков: ”Осемте джуджета” е мрежа за нерегламентирано, паралелно влияние в съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads