Реклама / Ads

8| 2558 |25.01.2021 НОВИНИ

АКФ проучва влиянието на контролирания и купен вот у нас

.
Източник: БГНЕС
Антикорупционният фонд започва проучване какво влияние оказват контролирания и купен вот върху изборния процес в България. Изследването ще обхване периода от 2013 година до днес, а в анализа ще влязат и предстоящите парламентарни избори на 4 април тази година.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на АКФ. 


Анализът ще се осъществи в рамките на проект „Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021.


„Съмненията за купуване на гласове и нередности в изборния процес съпътстват всички избори в България през последните 30 години. Голяма част от гласоподавателите са убедени, че тези практики обезсмислят изборите. Захващаме се с този проект, защото вярваме, че българските граждани има нужда от точна и обективна информация за това колко голям е купеният вот в страната и доколко влияе на изборните резултати“, заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


За да уточнят размера и влиянието на купения вот, експертите на АКФ ще анализират количествени и качествени данни за резултатите на проведените избори в периода 2013 -2020 г. Паралелно с това, те ще проведат интервюта с експерти от Централната избирателна комисия, АД „Информационно обслужване“, политолози и социолози. Събраните количествени данни ще бъдат подложени на статистически анализ, който ще позволи да се определят избирателни секции, в които рискът от купен вот е по-висок.  В края на месец март 2021 г. АКФ ще представи доклад с резултатите на анализа. Заедно с него ще бъде представен и списък с избирателни секции, в които има по-висок риск от купуване на гласове, който ще може да подпомогне правоохранителните органи.


„Това ще позволи на правоохранителните органи по-ефективно да противодействат на купуването на гласове, включително на предстоящите през април 2021 г. парламентарни избори. Насочването на общественото и медийното внимание към изборните секции, в които се купуват гласове, ще направи и осъществяването на такива практики по-трудно“, коментира политологът Марио Русинов, част от екипа на проекта.


В следващия етап от проекта ще се извърши анализ и на резултатите от парламентарните избори от 2021 г., чиито констатации ще бъдат обобщени в заключителен доклад, който ще бъде представен публично под формата на кратко видео.


„Вярваме, че този проект ще ни позволи да говорим с по-конкретни данни по важен проблем на изборния процес в България. Това е първа стъпка към постигането на по-високо доверие на гражданите към изборния процес“, завърши Бойко Станкушев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 3003 |28.12.2020 До три месеца започва национално проучване на придобития имунитет след ваксинирането . 96| 26931 |27.12.2020 Доц. Мангъров: Всички, които се ваксинират, участват в третата фаза на проучване . 3| 2931 |06.12.2020 Приключиха теренните проучвания по проект ”Живот на птиците” . 27| 6965 |03.11.2020 Проучване на Фрог: Линейките по света не закъсняват. 28 часа се чака само в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ