Реклама / Ads
0| 4969 |07.04.2016 НОВИНИ

Акция на КАТ срещу шумни автомобили

.
КАТ ще следи по-строго и ще санкционира водачите и собствениците на автомобили, които надвишават допустимите норми на шум. Това се разбира от отговор на запитване от "Дневник" по повод твърде шумни коли и мотоциклети, движещи се по улиците като на състезание.
Обичайно вдигащите голям шум карат коли, чиито двигатели са модифицирани или "тунинговани". Честа практика е и премахването на гърнето на ауспуха по подобие на състезателните автомобили.

В София върви и акция по спиране от движение на автомобили с премахнати шумозаглушители и преправени двигатели, както и с затъмнени челни и предно стъкла. Според главния инспектор Калоян Драганов от КАТ-София, цитиран от "Дарик", ще се повишат санкциите за подобен род нарушения, които сега не са големи. Например глобата за нерегламентирано затъмнени стъкла е 20 лв., което кара много от нарушителите да не вземат наказанието насериозно и да го повтарят.

Подобни акции е имало и преди, но коли и мотоциклети, които вдигат голям шум, не са изчезнали от улиците.

Как КАТ смята да се справи с проблема? На този въпрос отговорът до "Дневник" е:
"Към настоящия момент е завишен контролът на пътното движение от полицейските служители, като при наличие на финансови средства, може да бъде закупено допълнително количество многофункционални шумомери за измерване на допустимите норми."

Дали съответният автомобил надвишава допустимите норми за шумово замърсяване може да се определи най-точно при първоначалната му регистрация или по време на задължителния годишен технически преглед. Тогава специалистът, извършващ прегледа, измерва шума с шумомер, отговарящ на изискванията, наложени от "Методиката за извършване на периодичен преглед за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства", се казва в отговора на КАТ.

Някои от патрулите на "Пътна полиция" също разполагат със специални мобилни шумомери тип CEL-246, предназначени за извършване на точни шумови измервания в широк обхват. Всеки един от тези уреди разполага със сертификат за калибриране от Българския институт по метеорология и хидрология към БАН.

При установяване на нарушение на провинилия се съставя акт, като се вземат предвид средните стойности за периода на измерването, напомнят от КАТ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6902 |31.03.2016 Председателят на общинския съвет в Роман е задържан при акцията в ДАИ – Враца . 0| 4884 |31.03.2016 Борисов доволен от акцията в ДАИ, обеща още арести . 0| 5457 |28.03.2016 Арестуваха шефа на Държавния архив в Хасково при акция срещу иманяри . 0| 4317 |28.03.2016 Ф. Попов: Законът на Кунева е пиаракция, водеща до диктатура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads