Реклама / Ads
0| 3215 |15.06.2022 НОВИНИ

Албанският премиер: Скоро няма да има преговори за членство в ЕС и вината е на България

.
Еди Рама Източник: БГНЕС
Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че не очаква по време на срещата на върха на ЕС следващата седмица да се разчисти пътя на страната за започване на преговорите за членство в съюза. Рама прехвърли вината върху България. Това съобщава Politico.
 

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Но те все още не са започнали, след като България настоя, че иска отстъпки от Северна Македония в двустранните спорове, засягащи езика, историята и идентичността, уточнява още изданието.

 

Въпреки че блокадата на София се отнася само за Северна Македония, ЕС предпочита съвместното разглеждане на кандидатурите за членство на Албания и Северна Македония.

 

„Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване“, категоричен е албанският премиер пред Politico.

 

Запитан дали някой лидер на ЕС е дал сигнал, че преговорите може да започнат скоро, Рама отговори: „Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни, всички подкрепят, всички смятат, че това трябва да се случи, а това вече трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е ограничено от България.”

 

57-годишният Рама, бивш баскетболист и художник, коментира, че не е очаквал българските лидери да променят позицията си, тъй като са превърнали спора в толкова голям проблем, че е било много трудно да отстъпи.

 

„Това е спирала. Те са влезли в спирала. И от тази спирала е много, много трудно да се измъкнем“, заяви Рама, който ще присъства на среща на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел преди срещата на върха.

 

Българските служители защитиха позицията си, като настояха, че просто искат от Северна Македония да спазва предишните си ангажименти и се стремят да защитят правата на българите в страната.

 

Северна Македония, от своя страна, заяви, че полага добросъвестни усилия да се ангажира със София и подчерта, че двустранен спор не трябва да спира началото на преговорите между ЕС и бъдещ член.

 

Рама потвърди, че ако няма напредък този месец, той ще поиска кандидатурата на Албания за членство да бъде третирана отделно от тази на Северна Македония - стъпка, която ЕС досега не е бил склонен да предприеме, като официални лица твърдят, че би било по-добре за регионалната стабилност, ако страните съседки могат да напредват заедно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3230 |14.06.2022 Йорданова: Изпълнителната власт действа с пълна скорост, докато НС не реши друго . 0| 3111 |14.06.2022 Португалският премиер: Дебатът за статута на Украйна в ЕС може да застраши единството . 0| 3341 |11.06.2022 Шефката на ЕК на втора визита в Киев. Становището за еврочленството на Украйна идва скоро . 0| 3031 |10.06.2022 Караджов: Оставките на министрите от ИТН трябва да се внесат в парламента час по-скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads