Реклама / Ads
0| 10831 |31.08.2022 ИНТЕРВЮ

Албена Белянова пред Фрог: От PR акции и призиви за пенсиониране Борисов по-скоро ще бъде върнат

.
Албена Белянова
От PR акции и призиви за пенсиониране Борисов по-скоро ще бъде върнат, а не пенсиониран. По-голям проблем от корупцията за нас, българите, е разделението по между ни, което т.нар. задкулисие умишлено създава и подклажда.
 

Това каза пред Фрог нюз адвокат Албена Белянова, която ще бъде в листата на “Изправи се България” в Кърджали. Ето какво обясни тя за решението да се впусне в предизборната надпревара:  

 

1.  Г-жо Белянова, вече стана ясно, че ще се кандидат-депутат от “Системата ни убива”. Кой ви предложи да се включите в предизборната надпревара и трудно ли взехте това решение?

 

Обади ми се Елена Алексиева, с която се запознах по време на антиправителствените протести от 2020 г. и с която, като част от протестните действия, една цяла нощ останахме пред бившия Партиен дом. Това беше същата нощ, в която полицията блокира буса на майките от „Системата ни убива“. Именно Елена е предложила на Вера, Нели и Димитрина да ме потърсят, когато са обсъждали кои  граждански активни лица биха се присъединил към тях. Признавам си, че помислих преди да им кажа „с вас съм“, защото разочарованията от протестите насам бяха не едно и две и защото това решение ще има отражение не само за мен, но и за децата ми. Но не мислих дълго. В живота си много рядко съм съжалявала за решения, който съм взела, и това са били решения да не направя нещо. По добре да опиташ, дори да се окаже, че си сгрешил, отколкото да не опиташ и цял живот да се чудиш какво ли би било, ако беше опитал.

 

2. Вие сте водач на листата в Кърджали. Интересно е, че ваш опонент от ГЕРБ ще е бившият председател на парламента Цвета Караянчева. Предизвикателство ли ще е за вас тази “битка” и защо? 

 

Казват, че Кърджали е най-трудният избирателен район – там печелят представителите на ДПС и ГЕРБ и по тази причина безспорно е голямо предизвикателство да си водач на листа там. Не бих нарекла „интересно“ участието на Цвета Караянчева в предстоящите избори. Отвратително е. Да издигнеш жената, която си нарекъл ПКП, за кандидат за народен представител е гавра, подигравка с хората. Допускам даже, че ако по някаква случайност Караянчева стане народен представител, Борисов ще я предложи за председател на Народното събрание. Така за пореден път ще демонстрира, че и магаре да сложи, ще бъде избрано, че може да си прави каквото си иска с държавата ни, с всеки един от нас. Не можем да го допуснем. Надявам се, че ще имам възможността да участвам в дебат с Караянчева. Имам толкова много неща да й кажа, едно от които е, че хора с нейното поведение са позор и много лош пример за децата ни.

 

3.  Участвахте  активно в протестите през 2020 г. Защо след две години исканията на хората не можаха да се случат? Какво попречи да се осъществи така жадуваната “промяна”? 

 

 Основните искания на протестите от 2020 г. бяха за три оставки – на Борисов като премиер, на Гешев като главен прокурор и на Кошлуков като шеф на БНТ. Борисов си довърши мандата, Гешев и Кошлуков са си на постовете. А някой като заговори за „промяна“ и „борба с корупцията“ предизвиква отегчение, да не кажа отвращение. Защо? Защото протестът не можа да „роди“ нов политически субект, но за сметка на това задкулисието ни „роди“ инженерингови такива. Защото за „променящи“ се провъзгласиха хора, голяма част от които не съм виждала на протестите, хора нямащи си хал-хабер от държавно управление. Държавата ни не е училище за политици. Защото се сформира безпринципна коалиция.  Защото от най-ниското до най-високото ниво в държавната администрация продължиха да работят за Борисов и за запазване на Системата, която убива.

 

4. Имате ли усещането, че главният прокурор най-сполучливо “изигра” картите си, предвид факта, че в момента той изглежда непоклатим на поста си? 

 

 Изглежда, на този етап, че е непоклатим. Заслугата обаче не е негова, а на партиите, които бяха парламентарно представени в три Парламента. Отстраняването на Гешев трябваше да е първа и основна тяхна задача, а не беше.

 

5. Може ли Борисов да бъде отстранен от политиката с призиви да се пенсионира? Как би могло да се случи това? 

 

Колкото може да се бори корупцията с призиви като „нулева толерантност към корупцията“, толкова и Борисов може да бъде отстранен с призиви да се пенсионира. Отстраняването на Борисов от политиката може да стане единствено като му бъде потърсена отговорност. Има толкова много неща, за които трябва да понесе отговорност. Но това трябва да се случи компетентно, аргументирано, подкрепено с доказателства. Срещнах се с Бойко Рашков малко след ареста на Борисов и останах изумена, че той нямаше представа, че АДФИ е извършила не една, а две финансови инспекции в несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. От PR акции и призиви за пенсиониране Борисов по-скоро ще бъде върнат, а не пенсиониран.

 

6. Трупали сте опит в областта на енергетиката.  В момента обществото ни е - “за” и “против” договор с  “Газпром”. Вие на коя страна сте? Защо се стигна до подобно разделение?

 

Поредната тема, която разделя обществото и по която всеки стана компетентен. Така и не разбрахме, че ни разделят целенасочено, умишлено, за да продължаваме да се ядем едни-други, докато бавно ни убиват. Темата за газа е тема днес, защото дълги години се пазеше монополът на „Газпром“, а процесът на диверсификация беше „Пунта-Мара“. Опитът ми в енергетиката е основно в електроенергетиката и най-вече в ядрената енергетика, на която основен принцип е „Безопасността на първо място“. Същият считам че е относим и за газа, но в по-различен аспект. Не е безопасно да останат хората на студено през зимата.

 

7. Особено активна сте в борбата с домашното насилие. Защо толкова жени загубиха живота си - заради неглижиране на проблема, заради балкански манталитет или поради лошо законодателство? 

 

Има какво да се подобри в законодателството и от 2019 г. насам два пъти бяха подготвяни законопроекти за  изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, но те бяха внасяни едва в края на 44-то и 47-то НС и логично - не бяха приети. Сериозен проблем виждам в прилагането на законите – има случаи, когато насилниците остават безнаказани.  Институциите гледат да замитат проблема с насилието „под килима“. Най-вредни са тези, които го използват с популистки цели, а действията им всъщност поощряват насилието. Пример е г-жа Караянчева, която преглътна вербалното насилие на лидера на ПП ГЕРБ, а преди това напоително  обясняваше какво зло е насилието.

 

8. Като гледате как мафията и задкулисието са се окопали, не ви ли се иска да кажете “майната” и да потърсите възможност за реализация в други държави? 

 

Имало е моменти, в които точно това съм си казвала, но те бързо са отминавали. Не искам децата ми да са емигранти, те обичат България и искат да останат тук. Достатъчно наши сънародници бяха прокудени. Не можем да оставим тази земя, нашата земя, на отвратителните.

 

9. Ако трябва да посочите най-големият проблем на обществото ни, корупцията ли ще бъде той? 

 

Обучавана съм по темата „Борба с корупцията“, но и без да е обучаван човек вижда, че тя е социално зло, тя руши възможности, тя убива. Основната причина да се говори за ендемична корупция у нас е, че политиците искат да има по-малко корупция докато се борят за гласовете на избирателите и докато не участват в нея. Влязат ли във властта обаче, разбиранията им рязко се променят. По-голям проблем от корупцията за нас, българите, е разделението по между ни, което т.нар. задкулисие умишлено създава и подклажда.

 

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 37864 |30.08.2022 Адв. Людмил Ангелов пред Фрог: Заради решението за КТБ очаквам листопад от оставки, включително на Цацаров и Гешев . 0| 15160 |27.08.2022 Методи Андреев пред Фрог: Служебното правителство ни бута хем да изядем боя, хем да изядем солта, но и да платим жълтиците . 0| 19672 |26.08.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Идеята на Трифонов за президентска република е мечешка услуга спрямо Радев . 0| 15514 |26.08.2022 Адв. Георгиев пред Фрог: Министърът на енергетиката дава пораженчески сигнали за газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads