Реклама / Ads
20| 8255 |14.10.2020 НОВИНИ

Албена Белянова пред Фрог: Решението на МС за АЕЦ ”Козлодуй” противоричи на две решения на Парламента

.
Адв. Албена Белянова
Днешното решение на МС, с което се „възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да влезне в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 в АЕЦ „Козлодуй““ противоречи не на едно, а на две решения на Народното събрание, които не са отменени.
 

Това заяви пред Фрог Нюз адв. Албена Белянова. Ето и целия й анализ на кои решения противоречи новата идея на МС:

 

На решението от 29.03.2012 г., с което Народното събрание подкрепи действията на Министерския съвет за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, бе възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване за проекта „Белене, и периодично да информира Парламента за тези действия.

 

На решението от 27.02.2013 г., с което Народното събрание препоръча на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка „Козлодуй“.

 

Както е известно на всички, прочели Конституцията на Република България, Решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите.

 

Както също е известно, платеното от Република България оборудване за проекта „Белене“ е руска технология, а откритият международен търг няма нищо общо с преговори и то преговори с компании само от конкретно посочена държава.

 

Не, правителството на Борисов не прави реверанс към САЩ, които се обявиха срещу изграждането на „Турски поток“ и казаха, че АЕЦ „Белене“ се основава на остаряла технология, която дори руснаците отказват да използват в собствената си страна.

 

Националният ни интерес е единствения защитен интерес.

На Теменужка Петкова не може да не й се вярва. Не ли?

 

Коментара записа Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8160 |14.10.2020 Васил Божков: Гешев бе изслушан пред Парламент, който опита да узакони незаконните му действия . 9| 8822 |14.10.2020 БОЕЦ: Иванчо, дръж каскета. Ще сме пред Партийния дом /видео на живо/ . 4| 5052 |14.10.2020 Станишев: Работещ, а не чиновнически план, да представи правителството пред ЕС! . 6| 5216 |14.10.2020 Бургаската болница на път пред колапс. Инфекциозното - претъпкано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads