Реклама / Ads
4| 5217 |01.07.2019 НОВИНИ

Албена Тотева не се сети колко деца не ходят на училище в плевенско. Но се скъса да благодари на кого ли не

.
Албена Тотева
Уведомила съм инспекцията по труда през миналата седмица за това, че ученици не посещават училище, а работят. Това каза пред Фрог нюз шефката на инспектората по образование в Плевен Албена Тотева в отговор на публикация на медията, че ромчета са принудени да се трудят на полето, вместо да ходят на училище. Тя не се сети колко деца липсват и колко са върнати в школото. За сметка на това се скъса да благодари на всички институции, ангажирани с този проблем.
 

Тотева се впусна да обяснява как екипи от различни ведомства са впрегнати в задачата да задържат децата в училище. На въпрос колко ученици не ходят на училище и колко от тях  са върнати, в резултат на усилията на въпросните ведомства, Тотева каза: „Трябва да видя в документацията“. Тя не отрече информацията на Фрог: „Имаме постъпили такива сигнали. Запозната съм, уведомила съм институциите, има наложени глоби. В резолюциите, които поставям,  незабавно изисквам институционална намеса. Сигнализирала съм директора на бюрото по труда. От една община имаме немалко сигнали. Категорично казвам, че преглеждаме всички сигнали. Алармираме и директорите на училища да сигнализират инспекцията по труда“.

 

Албена Тотева поясни, че 4 училища са я информирали за подобен проблем. „В ангажиментите на училищните екипи е да отбелязват отсъствията на ученици. Туден е процеса. Искам да призова общините да наказват с глоби  родителите, които не пускат децата си на училище. Трудно е в ежедневието.  Ние трябва всички заедно да преодолеем проблема. Трябва да се вписват отсъствията. Аз го изисквам.

 

Тя се зарече: „Оттук нататък ще бъдем по-ефективни в този процес.  Има 68 екипа за институционално сътрудничество. Много ангажирани лица. Следва всички да сме заедно. Не бива да се оплакваме. Не е вярно, че караме да мълчат учителите. Ние искаме  информация за всеки ученик за допуснати много на брой отсъствия.  Всеки месец правим срещи с учители и ученици. Ние освен контролна дейност, имаме и методическа функция“, уточни  тя.  Тотева не посочи колко ученици не посещават в момента училище, за да се трудят на полето.

 

На въпрос знае ли защо учителите не пишат отсъствия на учениците, тя каза:  „Това е създадено на ръководно ниво. Може би са исторически натрупани ситуации“. Попитахме я, дали учителите не правят така, защото се страхуват училището да не бъде закрито, Тотева отвърна:  „Закриването става с ангажимент на общинската администрация“,  след което се впусна в оптимизъм: „Ние ще преодолеем проблема задружно. Искам пак да благодаря на училищните екипи. Да благодаря за  целия стоицизъм. Училището е място, където следва да ходят учениците. Имаме сплотеност и загриженост на силите. Има желание за работа. Не става от ден за утре. Искам пак  да благодаря  на екипите“.  Тя обясни, че 6-ма директори са наказани със забележка за неотразяване на отсъствия и неефективен контрол. „Системата е дисциплинирана“, заключи тя.

 

Повече за проблема четете ТУК!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4184 |28.06.2019 Тръмп приел поканата на Путин да посети Москва на 9 май . 4| 4924 |27.06.2019 Фандъкова откри топлата вода- сети се, че София е презастроена . 0| 3827 |25.06.2019 Радев ще посети ЦЕРН . 3| 4627 |06.06.2019 Албена Белянова: Не, не сме оскотяли. Не сме и мърша. Няма дума за това, което сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads