Реклама / Ads
8| 10013 |02.03.2017 НОВИНИ

Александър Йорданов: Задава се кошмар на Балканите през 2017 г.

.
Албанците в Македония стават проводници на платформа на чужда държава. Важно е да се знае, че държавният глава няма право да обвързва с условия даването на мандат. Георге Иванов нарушава Конституцията на Македония. Това каза бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.
 
Македонският президент Георге Иванов заяви в обръщение към нацията, че няма да даде мандат за съставяне на правителство на нито една коалиция, докато съществува платформа, "наложена от чужда държава", с която се поставя в опасност суверенитетът на държавата. Това предизвика обвинения в нарушаване на Конституцията и задълбочаване на двугодишната политическа криза в страната. В същото време масовите протести не стихват.

Йорданов припомни, че македонската Конституция е променяна 32 пъти от създаването си,. „Това показва, че самата държава още се формира. Тя не познава основния си закон. Конституцията я определя като многонационална държава. От тях албанският народ е най-многочислен. В Конституцията е посочено, че където има над 20% от населението от дадена общност, се разрешава езикът им да се използва като национален, както е в случая с албанския народ“. „Исканията им обаче са радикални и опасни“. „Никой не знае какво точно се е договорил Зоран Заев с албанците. От конфликта през 2006 г. има повече пара, отколкото реалност. Ако се състави правителство и се влезе в парламента, едно предложение за собствен език и държавни символи, няма да се одобри“, каза още той пред bTV.

Александър Йорданов съобщи, че днес в опит за туширане на напрежението в Македония трябва да пристигне еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини. „Във всички случаи изходът е ескалацията да се оттегли от дневния ред на македонската политика. Македония е като едно въже, което теглят от двете страни и накрая то ще се скъса. Задава се кошмарна ситуация на Балканите през 2017 г.“, прогнозира бившият ни посланик.

„Не трябва да се подкрепя идеята за разпадане на Македония. България не трябва да се държи по накедонски в тази ситуация“, каза още Александър Йорданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6111 |12.02.2017 Александър Симов: Не съм парашутист на БСП в Кърджали . 5| 5349 |31.01.2017 Александър Томов: Държавата е загубила над 20 млрд. лв. от сделки . 6| 3927 |22.01.2017 Президентите са в храма „Св. Александър Невски“ . 4| 4299 |18.01.2017 Александър Маринов: Много хора се присмиваха на Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads