Реклама / Ads
8| 5022 |16.06.2010 НОВИНИ

Алма Матер скочи срещу министър Игнатов

.
Внезапният интерес към най-стария университет у нас си има конкретни причини и те са, че СУ "Св.Климент Охридски" е изразил ясно несъгласието си с липсата на ясна политика за развитието на висшето образование. От тогава министър Игнатов непрекъснато се стреми да постави Софийски университет в неблагоприятен контекст, смята неговият ректор проф.Иван Илчев.
 

Това е причината академичната общност на СУ да излезе с открито писмо, в което рязко се противопоставя на изказванията на министър Сергей Игнатов по отношение на най-старото висше учебно заведение в страната.

Конкретен повод за реакцията на ръководството на висшето училище са изказвания на министъра в рамките на парламентарни заседания, посветени на финансовото състояние на университета.

"Държа да кажа, че не правителството, а министърът, който курира висшето образование и науката, на практика, води атака срещу Софийския университет, атака срещу, за съжаление, единственият видим в европейското пространство широко профилен български университет. Приканвам народните представители да си припомнят кога господин министърът е говорил толкова емоционално за някое слабо висше училище, както говори за Университета", заявява ректор Илчев.

„Идеалът на Министерството е да превърне и Университета в своего рода висше училище, което само бълва абсолвенти, но няма добро висше училище в света, в което нивото на науката да не е високо.
Академичният съвет на Университета единодушно смята, че министърът не притежава качества, които да му позволят да се справи със сегашните проблеми пред висшето образование и науката.

Според университета, министър Игнатов се опитва да противопоставя средното образование на висшето, учителите на преподавателите в университетите, асистентите на професорите, изследователите в БАН на университетските преподаватели.

"Използва политически инсинуации или по-скоро клевети, когато говори за най¬значимото висше училище в България, като опитва да го вкара в недостойни политически борби", се казва в откритото писмо.

В откритото писмо академичното ръководство опровергава думите на Сергей Игнатов за това, че Софийският университет е получавал най-голямата държавна субсидия.

„Софийският университет никога не е получавал повече средства от другите висши училища, нито за обучението на студенти, нито в рамките на субсидията за наука, нито за социално-битови разходи", заявяват категорично от СУ и подчертават, че никога не са получавали субсидия за поддръжката на библиотека, която е втора по-големина в страната като библиотечен фонд.
Издръжката на библиотеката е на стойност около 2 милиона лева годишно и се поема от цялостната субсидия, въпреки че е най-посещаваната в страната.

„Всъщност, това едва ли има значение за господин министъра, който в едно интервю заяви, че според него броят на книгите в една библиотека нямал връзка с качеството на висшето учебно заведение", допълват от СУ.

Освен това от там заявяват, че никога не са получавали субсидия за университетското радио и телевизия, както и различна от останалите университети субсидия за научна дейност . Въпреки това от Софийския университет са спечели редица международни и вътрешни научни проекти. Само за миналата година университетът е спечелил 20 от общо 55 милиона от фонд „Научни изследвания" и 30% от всички научни изследвания в България.

Единствените допълнителни средства, които са получени, са за поддръжка на сградния фонд на университета, и то те не са получени в пълния размер, който е обещан.

От името на академичното ръководство ректорът се противопоставя категорично на думите на министър Сергей Игнатов, че университетът имал неоптимални вътрешни структури, като посочва, че анализ на тази структури не правен и министър няма необходимата му информация, за да прави тези изводи.

Освен това в откритото писмо СУ посочва данни за последните години да бройката на обучаваните студенти, от което се вижда, че той непрекъснато нараства. Което пък и опровергава думите на министъра.

"Няма да се повлечем по модното увлечение да правим сензационни специалности и магистратура само за да привличаме студенти и така да печелим, без да се интересуваме от това дали те ще бъдат полезни на обществото. Университетът няма да се превърне в печатница за дипломи!", категорични са от СУ.

Илчев припомня, че от години академичното ръководство предупреждава, че системата на финансиране е порочна и е „бомба със закъснител в условията на финансова криза".

Също така от университетът се противопоставят на изнесените данни за съотношението между преподаватели и студенти.
Според министър Игнатов то е 1:6. В СУ работят 1643 преподаватели, а студентите са 24332.
„Вярно е, че министърът е египтолог, но би следвало в екипа му да има хора, които да могат да смятат. Съотношението е 1:14.8", посочват от СУ.

Ректорът се противопоставя и на твърдението за изостаналостта на висшето училище с реплика от Евангелието на Матей, като е категоричен, че развитието и прогресът са видими.

На друго обвинение - за неизползвани целеви средства, в откритото писмо обясняват, че университетът не е оползотворил всички средства, тъй като те или са били изплатени твърде късно или е трябвало да бъдат пренасочени към други сфери, които не са били в интерес на обществото.

Също така е невярно и твърдението, че в доклада на Сметна палата били констатирани 40 съществени закононарушения", се противопоставят от Софийски университет.

"Това е абсолютно невярно, извадено е от контекста и е некоректно поднесено", посочва ректорът и обяснява, че само едно е същественото нарушение по въпрос ас обществените поръчки и там препоръката е била изпълнена. Нарушенията в доклада на Сметната палата са по-скоро препоръки и забележки и ръководството се съобразява с тях

В заключение, като професионални изследователи, смятаме, че народните представители имат нужда от точна информация, за да вземат необходимите за обществото решения. А поднесената им, както във въпросите, така и в отговорите информация далеч не е точна", посочват още от Софийския университет.

"Да заяви пред Вас, уважаеми народни представители, че на заседание на АС на СУ министърът чул само оплаквания, че животът е лош, означава само това, че господин министърът чува само това, което би искал да чуе", посочват още от СУ.

Освен това ректорът напомня, че не е очаквал във време на криза незабавни промени в субсидирането на заведението, но е предложил да се започне диалог по тях.

„За съжаление, докато положението продължаваше да се влошава, отговор на нито един от тези документи не сме получили", посочва още Илчев.

В заключение ректорът прилага съпоставителни таблици за рейтинга на висшите учебни заведения, сред които Софийският университет е на първо място.

„Не сме идеални, знаем си кривиците, но резултатите от труда на цялата колегия са впечатляващи при мизерното ни финансиране", допълва още Илчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5094 |15.06.2010 200 души протестират срещу жегата в София . 0| 5331 |15.06.2010 Новите студенти в Алма Матер влизат и само с матура . 5| 5040 |15.06.2010 Гледаха делото срещу Спаска Митрова в Кавадарци . 2| 5465 |15.06.2010 С. Игнатов: Висшето образование е бизснес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads