Реклама / Ads
0| 5223 |15.06.2010 НОВИНИ

Новите студенти в Алма Матер влизат и само с матура

.
В 76 от 96 специалности ще се влиза с матура от тази година, категорични са от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
 

Кандидат-студентите имат право да посочат в състезателните картони, че желаят да използват оценката от държавния зрелостен изпит, обясниха от ВУЗ-а.
При наличие на оценка от матура за балообразуването участва оценката от държавния зрелостен изпит.Ако кандидат-студентът обаче няма оценка от държавен зрелостен изпит и иска да кандидатства във ВУЗ-а, за класирането му ще бъде използвана оценката от годината на обучение. Само с оценката от матурата в СУ могат да кандидатстват ученици, завършили средното си образование през 2008, 2009 и 2010г.

Миналата година приемът с матура е можел да се осъществи за около 30 специалности. С всяка минала година броят на специалностите, в които се приемат ученици с оценка от матура, нараства, изтъкнаха от ВУЗ-а.

От ВУЗ-а посъветваха студентите да посочат най-желаните от тях специалности, без да се влияят от определения брой места за прием. От там препоръчаха още, ако кандидат-студентите бъдат приети още на първо класиране, да се запишат веднага, а не да изчакват следващи класации. Един кандидат-студентски изпит струва 30 лева, посочиха още от СУ, като тази година кандидат-студентите изпитни сесии са три.

От 28 юни до 9 юли кандидат-студентите трябва да подадат документи за класиране. На 25 юли излиза първа класация на приетите студенти. Тези, които са приети, трябва да потвърдят и да се запишат от 26 до 28 юли. На 31 юли от СУ ще обвяват второто класиране, което е окончателно.В СУ откриват нова специалност - медицинска сестра.

От ВУЗ-а обявиха някои новости, свързани с приема за придобиване на квалификационна степен магистър.От тази година се въвежда целогодишен прием на кандидати, които искат да се обучават в магистратски програми.
Този прием ще се извършва по изготвен график. За 1-ви път тази година бакалавър и магистри ще започнат учебната година по едно и също време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5434 |04.06.2010 София подгони раздавачи на рекламни материали . 6| 11963 |01.06.2010 Цакат студенти сьс здравните осигуровки . 5| 6104 |26.05.2010 Борисов връща Ботаническата градина на Алма Матер? . 3| 4868 |25.05.2010 СДС съветват Цветанов за новите документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads