Реклама / Ads

43| 18461 |08.09.2020

Американски дипломат: САЩ не си прави илюзии за Борисов, нито за ситуацията в България

.
Джеймс Пардю
През последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. А Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава. Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България.

Това заявява в интервю за Дойче Веле бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю. По думите му той следи възможно най-отблизо новините за случващото в България.

 

"Не съм изненадан от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното разочарование на българския народ от равнището на корупция, от слабостта на правовата държава, от силата на олигарсите и организираната престъпност в страната. В много отношения през последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. Премиерът Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция като алтернатива за избирателите. Медийната свобода е изключително ограничена, а върховенството на закона е много проблематично. Обществото вече е уморено от непрекъснатото налагане на нечии интереси. В резултат от това хората излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от сегашното правителство, но само отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската демокрация.", коментира  протестите в страна американският дипломат.


„Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство. А действията на министър-председателя засега не задоволяват демонстрантите. При това развитие на нещата не е ясно дали правителството на Борисов може да оцелее. Много се надявам в определен момент да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с демократичен дневен ред, които да оспорят настоящото еднопартийно управление. Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии. Ще видим. Освен това исканията засега са насочени само към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за реформи, които ще подобрят състоянието на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от вчера, те надхвърлят мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални реформи в областта на върховенството на закона, отговорността пред избирателите, равенството на възможностите и медийната свобода. Настоящата ситуация е нестабилна, така че е трудно да се прогнозира бъдещето с някаква точност. В крайна сметка демонстрантите и премиерът трябва да постигнат устойчиво решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят мирно решение на протестите.“, казва още той.

 

 "Сигурен съм, че правителството на САЩ и особено посолството на САЩ в София следят много внимателно ситуацията. Очаквам Съединените щати да подкрепят не конкретен човек, а принципите на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и честни избори и обществения избор между конкуриращи се политически партии. Отлично беше изявлението на посланик Мустафа относно важността на правото на мирни протести в една демокрация. Хората имат право мирно да изразят недоволството си от правителството, когато това правителство не отговаря на основните стандарти на демокрацията.", казва още Пардю в отговор на въпрос за позицията на САЩ.


Според бившият посланик България е много важна за американската външна политика, защото  е „съюзник в НАТО, член на Европейския съюз и поне по принцип се е ангажирала със западните демократични ценности“.

 

„Историческите и културни връзки на България с Русия са важни, както и географската близост и отдавнашните отношения с Турция. Русия запазва в България едно значително влияние, но при режима на Путин този факт не е нещо положително, както самите българи добре разбират. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България. Ето защо Вашингтон продължава да подчертава, че енергийното многообразие е най-добрият вариант за България.“, коментира още дипломатът.

 

Относно  отрицателния доклад за миналото на Бойко Борисов, изпратен във Вашингтон от  наследилия го на поста посланик на САЩ в София Джон Байърли Пардю коментира, че всеки посланик е длъжен да дава пред националното си ръководство „една реалистична оценка за лидерите, правителството и ситуацията в страната, в която представлява Съединените щати.“

На въпрос дали може Бойко Борисов да разчита на подкрепа от САЩ Пардю отговаря: „Българският народ е важен съюзник и, разбира се, може да разчита на подкрепа от Съединените щати сега и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, САЩ признават конституционно избрания лидер на България, а и на всяка друга нация. И обикновено не се обвързват с конкретно лице. Срещата в Белия дом през 2019 беше успешна за България. Аз го оценявам до голяма степен като израз на признателност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на стари самолети от съветската епоха с нови машини на НАТО значително подобрява българските ВВС. Срещата беше и възможност за двамата ръководители да изразят пряко своите виждания на най-високо равнище по други важни въпроси между двете страни. За САЩ е много важно да се гарантира, че България не зависи изключително и само от Русия като единствен източник на енергия. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тема.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. На живо - Ден 61: Започва третият месец на антиправителствени протести /снимки и видео/ 28| 6027 |07.09.2020 . Мира Радева: За първи път виждам как Борисов изгубва здравата логика на поведение, направи много грешки 57| 8118 |07.09.2020 . Енергиен експерт: Правителството нарушава закона. Затова цената на природният газ ще скочи с 40 % 9| 6470 |07.09.2020 . Татяна Кристи: Съединението с мутри не прави силата 19| 5987 |06.09.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ