Реклама / Ads
8| 5474 |03.06.2021 НОВИНИ

Илиян Василев: САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

.
Илиян Василев
”Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо България”. Това заяви пред БНР Илиян Василев, бивш дипломат и активист в борбата срещу корупцията, председател на УС на фондация ”Алтернативи и анализи”. Той беше категоричен, че това е знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов.
 

По думите му страните ни са взаимосвързани в голяма степен и опасностите от безконтролното развитие на корупцията в България поставя под съмнение възможността да осъществяваме бизнес по правила, които са еднакви за всички, "и особено голям е проблемът с ерозирането на капацитета на България да изпълни съюзническите си ангажименти по линия на НАТО благодарение на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват чужди влияния":

 

"От една страна е заявеното в съобщението на Държавния департамент на САЩ, че корупцията пречи за развитието на България да реализира целия си потенциал на членството си в ЕС и НАТО и да може да заеме по-сериозно място като актив в палитрата на страни в ЕС и НАТО. Ние сме на дъното и сме много проблемни. Тази корупция не е местно, случайно появило се явление в България, а е елемент на системна и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук радушен прием поради сходния генотип на управляващите в Москва и в София".

 

Дипломатът посочи, че най-големият проект на управлението на Борисов е руският проект, наречен у нас "Балкански поток". 

 

Василев подчерта, че проучването на процеса на корупция и на олигарсите в България е започнало с влизането на страната ни в ЕС и НАТО.


"Очакваше се още миналата година да бъде обявено името на г-н Делян Пеевски, но за да се избегнат обвинения в намеса в политическия процес, не се случи. ... Не може да се каже, че е избран таймингът сега - преди предсрочните избори в България", коментира дипломатът.

 

Илиян Василев подчерта, че САЩ са ни подали добра топка, като са казали, че това ги засяга и затова се намесват, но "работата трябва да си я свършим тук, защото ако на 11 юли отново се гласува за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне, но аз мисля, че ще има промяна".

 

Той прогнозира, че САЩ няма да спрат дотук и ще продължат с посочването на корумпирани лица:

 

"Пеевски и Борисов се превръщат в огромен проблем, уязвими точки в развитието на България, оттам върху капацитета ни в ЕС и НАТО". Според него, ако Борисов и Пеевски потърсят геополитическа защита, те ще се обърнат към Русия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8043 |02.06.2021 Илиян Василев: В обвинението срещу Божков има ред ”заради подкупи към политически лидер”!?!? Борисов?! . 0| 3036 |02.06.2021 Илияна Йотова: Служебният кабинет няма своите 100 дни, затова е под лупа . 11| 7060 |02.06.2021 Илиян Василев: Очаквано мафията започна контранастъпление . 20| 12637 |30.05.2021 Асен Василев: Реално разполагаме с малко над 2 млрд. лева. Държавата е имитирала дейност, гонила е фризьорските салони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads