Реклама / Ads
7| 8592 |11.12.2023 НОВИНИ

Американски сенатор: Путин ще тръгне към Киев и може би Европа, ако Конгресът не гласува помощта за Украйна

.
Републиканците да не държат по-нататъшната помощ за Украйна като заложник на имиграционната реформа, призова сенаторът демократ Крис Мърфи в ефира NBC News вчера. В момента военната помощ за Киев и Израел продължава да се отлага в Конгреса на САЩ.
 

Републиканците в Сената на САЩ блокираха законопроекта за допълнително финансиране, който включваше помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, по време на процедурно гласуване, проведено на 6 декември, настоявайки, че всяка по-нататъшна военна помощ за Украйна или Израел трябва да включва големи значителни промени на вътрешните граници.

 

"(Руският президент) Владимир Путин в момента се радва на настояването на републиканците да постигнем споразумение за имиграционната реформа и ако не го направим, тогава те ще позволят на Владимир Путин да навлезе в Украйна и може би в Европа", каза той в предаването "Среща с пресата" по NBC News.

Мърфи каза също, че това е "кризисен момент за Украйна", тъй като страната бързо изчерпва боеприпасите си.

 

Русия е на крачка пред Украйна по отношение на капацитета на боеприпасите. Според украински военни и правителствени източници Русия може да изстреля до 10 пъти повече боеприпаси от Украйна по време на боеве с висока интензивност.

 

Докато Русия използва големите си запаси от боеприпаси, Украйна и ЕС досега не са успели да увеличат производството на боеприпаси, за да отговорят на нуждите на бойното поле.

 

Членовете на ЕС досега са направили поръчки само за 60 000 артилерийски снаряда в рамките на схемата за съвместни поръчки, която е ключов елемент от плана за доставка на 1 милион снаряда на Украйна до пролетта, съобщи "Ройтерс" на 6 декември, позовавайки се на неразкрити източници.


През ноември европейски и украински официални лица признаха, че ЕС изостава с доставките на снаряди, точно когато Русия увеличава производството на отбранителни продукти и осигурява боеприпаси от своите партньори.


"Ако не го решим през следващите няколко седмици, Владимир Путин ще има възможност да навлезе в украинските линии, да предприеме ход към Киев, заплашвайки цяла Европа, така че това трябва да бъде решено още сега", каза Мърфи.


Ситуацията в източната част на Украйна остава сложна, тъй като руските войски продължават да провеждат настъпателни операции по цялата фронтова линия, съобщи на 10 декември командващият сухопътните войски Олександър Сирски.


Продължаващото руско настъпление към Авдеевка предвещава нова фаза на войната, която обещава да бъде особено тежка за Украйна.


Новият напън за превземане на града дойде по времето, когато се смяташе, че лятната контраофанзива на Украйна е достигнала своята кулминация, и заедно тези два факта представляват решителна промяна в инициативата на бойното поле в полза на Русия.

 

При положение че бъдещите потоци от западна военна помощ са застрашени както в САЩ, така и в Европа, и предвид разочароващите резултати от контраофанзивата, Украйна бавно се примирява с това, че в обозримо бъдеще ще бъде в отбранителна позиция, пише Kyiv Independent.


"Ако сега отрежем Украйна, резултатът е сигурен: Украйна ще загуби тази война, може би не следващия месец, а по някое време през следващата година, защото Европа няма да ни подкрепи, ако САЩ изоставят Украйна", каза Мърфи.


Мърфи заяви, че републиканците се заиграват със сигурността на света.


"Бъдещето на света е заложено на карта, ако се провалим, ако републиканците не се вразумят през следващите 24-48 часа, Русия ще навлезе (още) в Украйна", каза той.


Белият дом планира да засили натиска си пред американските законодатели за сключване на двупартийна сделка, която да включва помощ както за Украйна, така и за Израел, както и мерки за сигурност на южната граница на САЩ, каза Мърфи.


"Белият дом ще се ангажира по-активно тази седмица".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6499 |11.12.2023 В Музея на социализма няма място за Паметника на Съветската армия, твърди директорът му . 1| 3644 |11.12.2023 Евгений Кънев за конституционните промени: Важна крачка, особено, че ще има контрол върху главния прокурор . 1| 3741 |11.12.2023 Надежда Йорданова: Обвинител номер едно няма да може да се меси по делата на всеки един прокурор . 10| 3856 |11.12.2023 Надежда Нейнски: Австрия не вдига ветото ни за Шенген, всичко е въпрос на договорености

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads