Реклама / Ads
9| 3056 |28.03.2023 НОВИНИ

Амнести Интернешънъл: Влошаване на ситуацията с човешките права в България

.
Амнести Интернешънъл публикува своя годишен доклад за правата на човека във вторник. В раздела за България организацията отбелязва влошаване на ситуацията с човешките права. Докладът разглежда 156 държави през 2022 г. За България е отчетено, че свободата на медиите се е влошила ”още повече, тъй като журналистите бяха подложени на заплахи, сплашване и неправомерни съдебни процеси”.

Докладът цитира данни на Асоциацията на европейските на журналисти, според които че всеки втори журналист в България е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван с съдебни действия. Това е имало "смразяващ ефект върху отразяването на събитията и е довело до повишено самонаблюдение и цензура".


Амнести пише още, че големите медии продължават да бъдат контролирани от политици и олигарси, което "допълнително подкопава редакционната независимост и ограничава на достъпа до информация". Споменава се и предложеният от "Възраждане" законопроект за "чуждестранните агенти", който цели да възпрепятства дейността на хора и организации, финансирани от чуждестранни източници.


Докладът отбелязва още, че мигранти и търсещи убежище в страната са били отблъснати. Амнести съобщава за дискриминационни практики в областта на предоставянето на убежище, като молбите на граждани на някои държави, включително Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис се отхвърлят автоматично. Докладът отбелязва също, че много от украинските бежанци, приютени в страната, са я напуслани вследствие на несигурната ситуация около системата за настаняване.


Домашното насилие в България се е увеличило, а ромите и хората с увреждания са се сблъскали с дискриминация.


В световен мащаб организацията отбелязва и "лицемерие" по отношение на реакцията на западните страни към руската агресия в Украйна, която започна преди година. Според Амнести, макар отговорът на руското нахлуване в Украйна да е бил бърз и силен, държавите са прилагали законодателството в областта на правата на човека за всеки отделен случай в "смайваща демонстрация на явно лицемерие и двойни стандарти" и са липсвали смислени действия по отношение на тежки нарушения на някои от съюзниците.


"Държавите не могат да критикуват нарушенията на правата на човека в един момент, а в следващия да оправдават подобни нарушения в други държави само защото интересите им са застрашени. Това е безсъвестно и подкопава цялата структура на универсалните права на човека", казва Агнес Каламар, генерален секретар на организацията, в прессъобщение, придружаващо доклада.


В доклада се казва, че докато държавите членки на ЕС са отворили границите си за украинците, бягащи от руската агресия, много от тях държат вратите си затворени за тези, които бягат от войната и репресиите в Сирия, Афганистан и Либия. САЩ са приели десетки хиляди украински военни бежанци, като са експулсирали повече от 25 000 хаитяни между септември 2021 г. и май 2022 г., съобщава още Свабодна Европа.


Докладът цитира още отказа за противопоставяне на израелската "система на апартейд срещу палестинците" и бездействието срещу нарушенията на правата на човека от страна на Китай срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинства в провинция Синцзян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2793 |03.10.2022 Радев: Влошаването на глобалната среда за сигурност изисква съвременни отбранителни способности . 0| 2905 |13.06.2022 „Амнести интернешънъл“: Русия използва касетъчни бомби в Украйна . 0| 2866 |29.03.2022 ”Амнести интернешънъл” обвинява Русия във военни престъпления в Мариупол . 0| 3051 |25.02.2022 ”Амнести интернешънъл”: Русия лъже. Явно пренебрегва живота на цивилните в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads