Реклама / Ads
0| 17461 |25.03.2022 НОВИНИ

Анализатор: Кьорфишек е новината, че е договорен втечнен американски газ за Европа

.
По повод днешната ”новина”, че шефката на Европейската Комисия и президентът на САЩ се били договорили за доставка на допълнителни 15 млрд. куб. м американски газ за Европа през тази година, да припомня тази статия, която написах през 2018 г. Днес Еврокомисята не се възглавява от Юнкер, а от Фон дер Лайен, а президент на САЩ не е Тръмп, а Байдън, но ситуацията не се е променила - американското правителство не добива, не притежава, не втечнява и не продава газ. Същото важи и за Еврокомисията - тя не го купува.
 

Така че тази новина е кьорфишек. Ако на европейците, т.е. - на нас, ни трябва втечнен газ, трябва да подпишем договори с частните американски компании, които го произвеждат и изнасят. По-точно, това трябва да направят европейските фирми, които внасят газ.


Новина може да има, ако Байдън обяви, че неговото правителство ще изкупи част от продукцията на американските газови производители, за да я препродаде в Европа. Но такова нещо засега не е решавано и дори не е обсъждано.


Европейският съюз наистина ще започне да намалява своята газова зависимост от Русия, но това няма да стане с политически заклинания между Фон дер Лайен и Байдън.

 

Пример как това може да се случи дава Германия. Преди няколко дни германският министър на икономиката Хабек отиде в Катар, който е един от трите най-големи износители на втечнен газ в света. Очаква се до 2027 г. експортният капацитет на Катар да се увеличи с над 60%. И Германия иска да се възползва от това. Хабек не може лично да сключва сделки за катарския газ, но с него имаше делегация от шефове на германски енергийни фирми, именно те сключват договорите, ползвайки се от политическата подкрепа на държавата. Успоредно с това в Германия ще бъдат построени два терминала за прием на втечнен газ (сега страната няма нито един). Ето това е механизмът за случването на газовата диверсификация.

 

Сега въпросът е кога ще видим посещение в Катар на българския министър на енергетиката в компания на шефовете на Булгаргаз?

 

Пламен Димитров

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7074 |23.03.2022 Анализатор: Войната и санкциите срещу Русия – какво предстои . 0| 3964 |25.02.2022 Анализатор: Войната в Украйна е преднамерен план за държавно убийство . 10| 24897 |24.02.2022 Анализатор: Аман от военни експерти лаици, плъзнали по телевизиите . 7| 4051 |24.01.2022 Анализатор: В преговорите САЩ-Русия Украйна е в ролята на умрял кон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads