Реклама / Ads
11| 6556 |11.11.2022 НОВИНИ

Анализатор: След Херсон Русия вече играе за реми, Путин ще се окаже в цугцванг

.
Войната в Украйна
Ако войната в Украйна е шахматна партия между Москва и Киев, то с решението за изтегляне от Херсон Русия дава знак, че вече играе за реми. А в началото на играта амбициите на Путин бяха много по-големи. Той смяташе, че още в дебюта ще оплете противниковия цар в мрежа от матови заплахи и ще го принуди да се предаде. Това не се случи, украинците загубиха пешки и дори фигури, но избегнаха мата.
 

С подсказване от опитни западни гросмайстори украинската армия успя да изиграе силни ходове, да възстанови материалното равенство на дъската и на свой ред да организира контраатака.

 

Русия вече не може да спечели играта, но и за Украйна не е сигурно, че има ресурс да го постигне. Шахматната партия завършва реми в четири случая. Първият е по взаимна договорка – единият играч го предлага, а другият приема. Поне засега този вариант е неприемлив за Украйна. Втората възможност е реми с вечен шах – с подсказка от ирански гросмайстори Русия се опитва да превърне заплахата за украинските градове в постоянна. Има и опция за трикратно повторение на ходовете – изглежда Москва разчита точно на това, изграждайки отбранителна линия по река Днепър, която да бъде атакувана многократно но безрезултатно. И накрая идва най-страшният сценарий, който води до реми – когато двамата противници са понесли толкова загуби, че са стигнали до взаимно изтощение и не им е останал материал да матират противника, имат само по един кон или офицер.


А всъщност украинците разчитат, че в крайна сметка Путин ще се окаже в цугцванг, негов ред е да мести, но той няма полезен ход – от военна гледна точка няма сили за настъпление, а от политическа му е отрязан и пътя за отстъпление.


Допускам, че Русия може да не стигне до реми и след няколко месеца вече да се стреми към минимална загуба. Тя може да изглежда така – отстъпваме от Херсон и Запорожието, но запазваме Крим, Донецк и Луганск. Или в краен случай – само Крим.


Това, от което всички се опасяват, е, че когато се изправи пред неизбежна матова заплаха, Русия може да бутне дъската, т.е. – да използва ядрено оръжие. Но има и възпиращ фактор – Путин е наясно, че при такъв сценарий това ще се окаже последната игра в неговата кариера на шахматист.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7011 |10.11.2022 МВР: Джипът на изчезналия в Стара планина Палчо Техниката е бил смазан след катастрофа . 1| 3206 |10.11.2022 След месеци в пристанището на Мариупол: Отплава корабът “Царевна” . 0| 3475 |10.11.2022 Монаси изследват как действа медитацията при космически полети . 6| 3412 |10.11.2022 Реакциите на Киев и Вашингтон след изтеглянето на Русия от Херсон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads