Реклама / Ads
2| 3253 |21.12.2021 НОВИНИ

Анализаторът Пл. Димитров: България ще получи по-малко от 300 млн. куб. метра газ, при договорени 1 млрд. годишно

.
Пламен Димитров
България ще получи тази година по-малко от 300 милиона кубически метра газ, при договорени 1 милиард за годината. Това е голям пропуск, защото азерският газ е два-три пъти по-евтин от руския, което съвсем не означава, че догодина азерския газ няма да е по-скъп. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество пред Bloomberg TV Bulgaria.
 

Дали и как България може да получава в пълен размер азерски газ, още преди официалното завършване на Интерконектора – това, според д-р Димитров е логична темите на разговорите между премиерите Петков и Мицотакис. По думите му Интерконекторът би трябвало да заработи до средата на следващата година. "Не мисля, че нито Кирил Петков, нито Кириакос Мицотакис могат да направят нещо повече. Друг е въпросът, че последните новини, които идват, не са много обнадеждаващи. Може да се окаже, че техническите работи по тръбопровода няма да бъдат завършени до края на декември, но дори и да има забавяне от един-два месеца, това не е чак толкова голям проблем".


"Друг е въпросът доколко ще бъде запълнен Интерконекторът, когато стартира неговата работа. Защото от първоначалния капацитет от 3 млрд. кубически метра са резервирани съвсем малко над половината".


Повечето от червените линии, начертани от Москва, са абсолютно неизпълними. Така Димитров коментира шестте искания на Русия пред НАТО. "Например, че НАТО трябва да поеме ангажимент да не се разширява на Изток и да не развива никаква съвместна дейност с тези страни, които са бивши съветски републики - Украйна, Грузия и т.н. Това просто няма как да бъде обещано".


Исканията на Русия към НАТО вече са официализирани, бяха потвърдени от Москва. Това не е много обичайно в дипломатическата практика преди да са водени, каквито и да било преговори.


"Тези искания изглеждат напълно неизпълними и защото НАТО не може да поема ангажименти от името на Украйна, например. Или от името на други държави, граничещи с Русия. Алиансът не може просто да им каже - ние така решихме за вас и вие трябва да се съобразите. Това време отдавна отмина".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3190 |21.12.2021 България няма да внася ”Новавакс” засега . 15| 7117 |21.12.2021 14 процедури срещу България в ЕК е открила правосъдната министърка . 0| 3335 |21.12.2021 Петър Витанов: България трябва да ограничи износа на електроенергия . 4| 4306 |20.12.2021 Радев към Мицотакис: Договорите с България и Гърция да се включат в преговорната рамка на РСМ с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads