Реклама / Ads
4| 5762 |02.03.2020 НОВИНИ

Анализаторът Мехмед Юмер: Ердоган за пореден път търгува със страданията на бежанците

.
Мехмед Юмер
”Ердоган за пореден път търгува със страданията на бежанците в Турция”. Това каза пред БНР Мехмед Юмер - журналист и външнополитически анализатор. Той уточни, че мигрантите не са предимно от Сирия, а повечето са от държави в Африка, от Афганистан и други държави в Близкия изток.
 

Според Юмер сред мигрантите се е създала фалшива представа, че Турция отваря границите си и те могат да напуснат страната, но поведението на гръцките гранични власти са ги обезверили в надеждата им да продължат към Европа.

 

"Президентът на Турция се опитва да затвърди положението си в Идлиб, но никой не дава отговор на въпроса какво търси Турция в Идлиб. Докато можеха да обяснят логически операция "Маслинова клонка" през 2018-а година, защото тогава се обясняваше, че по този начин се препречва пътят на Сирийски Кюрдистан и по този начин да не се събудят кюрдите и в Турция. Сега не трябва много да се изненадваме на настоящата ситуация, тъй като тя беше начертано още на 17-и септември 2018-а година в Сочи от президентите на Турция и Русия", обясни журналистът.

 

 Юмер коментира още, че първоначално отречената от Москва среща между Ердоган и Путин, насрочена за 5-и март, днес е била потвърдена.

 

Той припомни, че след опита за преврат в Турция през 2016-а година е имало прочистване на натовските генерали от армията на страната и това е довело до надделяване на позициите на проевразийските военни:

 

"Това доведе до по-тясното сближаване на Анкара с Москва. Турция започна да гравитира в орбитата на Русия".

 

Според Юмер Реджеп Тайип Ердоган не може да се сравнява с Владимир Путин, защото "Турция е регионален играч, а Русия е велика сила". По думите му Турция сега е в най-слабия си исторически период и Вашингтон и Москва ще гледат да се зъзползват от нейните слабости.

 

Мехмед Юмер изрази мнение, че днешната среща на Бойко Борисов с Реджеп Ердоган ще бъде превърната във вътрешнополитически актив за премиера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8552 |28.02.2020 Анализаторът Николай Стайков: По казуса КТБ всичко е конструирано за комфорта на правителството . 18| 16856 |12.01.2020 Метин Мехмед: Как ДПС се превърна в мутренска търговска корпорация?! . 12| 6319 |09.01.2020 Анализаторът Мартин Табаков: Страхувам се, да не ни присъединят в компанията на Турция и Русия за Либия . 5| 6571 |23.10.2019 ”В Честно казано с Люба Кулезич” гостуват топанализаторът Илиян Василев и журналистът Камен Алипиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads