Реклама / Ads
2| 2555 |20.05.2023 НОВИНИ

Гърция пред избор: Правителство или нови избори през юли

.
Източник: личен архив
Трескава подготовка тече в Гърция за утрешните парламентарни избори. В деня за размисъл в южната ни съседка гласуват гърците в чужбина, включително и в София. Изборите обаче, се очаква да не доведат до съставянето на правителство.
 

Анализаторите оценяват, че са възможни предсрочни избори, само след месец.

Според последните социологически проучвания дясноцентристката "Нова демокрация" продължава да води пред основния си опонент - лявата СИРИЗА.

 

Възможно е да има изненади – социалдемократическата ПАСОК да отстъпи очакваното си трето място, за сметка на Гръцката комунистическа партия ККЕ.

 

Заради промени в Изборния кодекс в Гърция се прилага пропорционална система без бонуса места за първата партия, което дълги години осигуряваше стабилни еднопартийни управления. Коалиция след изборите на този етап изглежда невъзможна. Затова и се очакват предсрочни избори съвсем скоро, които след поредни промени в избирателния закон ще се проведат с бонуса за първата партия.

А това, което обещават на обикновения човек основните политически играчи в Гърция звучи така.

 

Лидерът на "Нова демокрация" и премиер Кириакос Мицотакис:

 

"По-добри заплати за всички, достойно здравеопазване, нова национална здравна система, по-ефективна държава и разбира се, горда и силна родина."

 

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обещава:

 

"Можем да преборим скъпотията с намаляване на ДДС на храните, с намаляване на акциза на горивата, със строг контрол на пазара. Ще осъществим всичко това. Можем да регулираме персоналните кредити и задължения. Можем да защитим домовете, бизнеса и селскостопанската земя от публични продажби. Имаме готов план с всички подробности в него. "

 

Ден преди вота гласуват гърците в чужбина. Тъй като има сериозни ограничения в законодателството, става въпрос за малко над 20 хиляди души, които едва ли ще наклонят избора на Гърция в една или друга посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2759 |20.05.2023 Нова въздушна атака в Киев: Отломки от дронове предизвикаха пожар в жилищна сграда . 10| 3085 |19.05.2023 САЩ дадоха зелена светлина на съюзниците си за предоставяне на Ф-16 на Украйна . 2| 2773 |19.05.2023 Зеленски ще представи украинската формула за мир на срещата на върха на Арабската лига . 5| 3364 |19.05.2023 "Дойдоха и си заминаха": ДАНС и НСО мълчат за предполагаемия атентат срещу Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads