Реклама / Ads
9| 7167 |23.11.2010 НОВИНИ

Анализатори: Комисията "Кушлев" е обречена на провал

.
Липсата на достатъчно ясно формулирани правомощия, остарялата правна база, отсъствието на развита национална информационна система и недостатъчната подкрепа са някои от причините, които спъват работата на комисията "Кушлев". Това заяви Филип Гунев, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от medipool.
 

По думите му обективни фактори пречат на комисията да се справи с всичките си задължения и новото законодателство няма да промени това.

Като основен проблем Гунев посочи, че комисията няма обособени разследващи правомощия. "В момента тези служители правят само обследвания (проверки) на данни, които им се предоставят от прокуратурата, имотния регистър и банките. Това завари неподготвени много хора, натрупали своето имущество в предходните години. След 5 години обаче това няма да работи", коментира Гунев.

Той коментира, че в тази ситуация е необяснимо защо в новия закон за комисията се записват норми, които в държави като Англия и Ирландия биха предизвикали сериозни опасения за нарушаване на човешки права. Ако проектът бъде приет в този му вид, комисията ще получи право да стартира дела за отнемане на имущество срещу неосъдени лица. Под прицела й ще попаднат и трети лица, придобили имущество, за което има съмнение, че е купено от престъпници.

Според Филип Гунев хората, които има какво да крият, ще се приспособят към новите условие и лесно ще успеят в това си начинание. "Имуществото може да бъде регистрирано на името на фирми, които са регистрирани, примерно в офшорни зони. Тогава комисията ще бъде безсилна. Те почти нямат хора, които говорят чужди езици. Там не могат да разследват, защото работят предимно чиновници", обясни експертът. Той добави, че и сега в Испания има стотици незаконно забогатели българи, с които "Кушлев" не са занимава.

Гунев коментира, че дори и да се предостави право на комисията да разследва подобни случаи в чужбина, то това отново няма да реши проблемите, защото служителите й нямат нужната експертиза и достатъчен бюджет. Експертът заяви, че в полицията и прокуратурата също няма достатъчно на брой добре подготвени хора, за да подпомогнат "Кушлев".

"И сега при обиските полицията и прокуратурата не се стараят да събират доказателства за нуждите на комисията за отнемане на придобитото с престъпни капитали имущество, а това е практика в европейските държави с подобно законодателство", обясни Гунев.

Той разказа още, че при проучванията си на работата на комисията е разбрал, че на практика в България законът е много трудно приложим. Извън София комисията има по трима-четирима представители в областните градове, които нямат бърз достъп до информация.

"За тях е физически невъзможно да обхванат всички престъпления, които се извършват на тяхна територия. Поради липсата на централизирани информационни системи в България се пращат по около 150 писма до различните институция и банки, за да установят къде определено лице има имущество. И това е само за един отделен случай", разказа Гунев.

Според него законът за комисията "Кушлев" е опит да се приложи "законодателен модел от Англия в една дивашка държава".

Гунев коментира, че в момента държавата няма и разработен модел какво да прави с конфискуваното имущество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5884 |14.10.2010 Сидеров отсвири комисията за контрол на ДАНС в парламента . 32| 5926 |16.09.2010 В. Сидеров: Костов да напусне комисията "ДАНС" . 14| 5781 |08.04.2010 Борисов дава на прокурор комисията "Шушулов" . 11| 5047 |25.03.2010 Волен Сидеров поема комисията за контрол на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads