Реклама / Ads
11| 6949 |02.02.2021 НОВИНИ

Анализатори: Румен Радев - изненадващ ход с предимство

.
„Ходът на Румен Радев е изненадващ за политическите играчи. Вярвам на президента, че не е говорил предварително с БСП или с други партии. Това е поведение, заредено с политически линии, но от друга страна е в негов стил - не иска да политиканства“. Това каза пред БНР Мира Баджева от Аналитичната мрежа SOPHIA.
 

„Това е изпреварващ ход, който дава предимство. По този начин президентът прехвърли топката в полето на останалите политически играчи, задавайки дневния ред, поставяйки във фокус важни приоритети за демократичното функциониране на институциите в България... Ако БСП не подкрепи Радев за втори мандат, това би го поставило в неизгодна позиция, но няма да е печеливш ход за самата БСП“, каза и политологът Димитър Димитров.


„Радев поставя капан с това, че няма да подкрепи правителство, маскирано зад национално съгласие, или експертно такова. Тоест, ако в някакъв сценарий БСП е част от такова правителство, в което фигурират ГЕРБ или ДПС, Радев няма как да го подкрепи“, каза още той.


Мира Баджева се съгласи с тезата на Димитров, че поведението на Корнелия Нинова изглежда силово и че тя не печели от това.


„Могат да бъдат направени първите стъпки за променяне на модела на управление. Доброто управление на една държава не се състои в това да раздаваш на калпак едни пари, които си получил от ЕС, да обикаляш с автомобила си и да инспектираш едни строежи, които после се срутват. Доброто управление е да начертаеш стратегия, пътна карта къде виждаш България след години напред“, подчерта политологът. И допълни, че Радев трябва да бяга от сценария, в който е в противоборство с Борисов, защото „това е изкуствен конфликт, вреден за българската демократична система“.


По думите на Баджева президентът е дал конкретика за борбата срещу корупцията и това би било полезно, ако се облече в законова форма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3811 |02.02.2021 Манолова: Подкрепям от сърце Радев в борбата срещу кликата . 11| 5164 |02.02.2021 Иво Христов: Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години . 24| 3484 |02.02.2021 Желязков смята, че Радев чак сега се дефинирал като политически опонент . 62| 15422 |02.02.2021 Това е несериозно, проф. Коларова... Спор в ефир заради изявлението на Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads