Реклама / Ads
5| 3628 |12.01.2021 НОВИНИ

Ал. Андреев: Изборите ще са по-скъпи заради мерките по коронавируса

.
Александър Андреев Източник: БГНЕС
Предстоящите парламентарни избори ще бъдат по-скъпи заради допълнителните мерки за сигурност, свързани с коронакризата. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред БНТ. ”Не трябва да мерим изборния процес с финансови средства, защото чрез изборите се формират органите на държавната власт и това е процесът, през който минава всяко демократично общество”, посочи той.
 

Но не даде някакви конкретни разчети за увеличението на средствата за вота през пролетта.

 

Андреев увери, че ЦИК е готова да организира изборите, след като бъдат насрочени. "Подготовката за машинното гласуване е в ход, има избран изпълнител, предстои да бъде сключен договор. Изпълнителят уверява, че машините ще бъдат предоставени в срок до най-ранната дата. 9600 са машините, съобразени са с броя на секциите с над 300 избиратели. Има и малък резерв за обучение, за машини, които могат да дадат дефект", обясни шефът на комисията. "Имаме съдействие от МС за осигуряване на помещения за съхранение на машините, както и охрана", каза той.

 

Според него е правилно решението машините да бъдат купени, вместо наети. "Всичко струва около 43 млн. лв. - цената, с която е спечелено машинното гласуване от изпълнителя", допълни Андреев.

 

"Една от алтернативните форми - гласуване по пощата, беше въведено в някои държави, но в тях има традиция, като например осигуряване на възможността хората да гласуват по-рано, регистрация по постоянен адрес на избирателите и др. - тези въпроси в България не са били поставяни за разглеждане. Тук никога не е провеждано такова гласуване и сроковете са къси", коментира Андреев по повод настояването на българи от чужбина пред президента Радев да бъде въведена възможност за вот по пощата

 

По думите на Андреев хората от районните избирателни комисии се притесняват от коронавируса, но са в готовност резервни членове на комисиите, а ваксинирането им трябва да се реши от медицинските власти.

 

Той коментира и подвижните секции за карантинирани. "Не може без необходимите промени в Изборния кодекс да бъде допуснато гласуването на карантинираните, т.е. поставените под изолация поради заболяване или поради това, че те са били контактни, с подвижни избирателни кутии и ако не се въведат необходимите промени в Изборния кодекс и това са промени, които са свързани не само с един текст, а това са редица други текстове, свързани със сроковете, в които трябва да бъдат подавани заявления", обясни председателят на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3399 |11.01.2021 Продължават консултациите при Радев за изборите . 37| 4367 |10.01.2021 Росен Плевнелиев: Радев се отметна за изборите, агент на ДС постави под съмнение датата . 22| 4979 |09.01.2021 Слави не участва в консултациите при президента, обсъдиха датата на изборите . 2| 3669 |08.01.2021 Радев продължава консултациите във връзка с изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads