Реклама / Ads
3| 2249 |29.07.2024 НОВИНИ

Андреева: Конституцията даваше на Радев свръхвласт. Ако иска да прави политика, да слезе на политическия терен

.
Цветанка Андреева Източник: БГНЕС
"Има неща, които знаем от обща култура, и тя е напълно достатъчна да се прецени, че извършеното от Конституционния съд е абсолютно безобразие. Оказваме се без Конституционен съд по същество. Кризата отива в нов етап. Да се гласува 6 на 6, че не са отнети ключови правомощия на президента, след като реално са отнети". Това заяви социологът Кънчо Стойчев в ефира на БНТ.
 

Цветанка Андреева, политолог, посочи „В решението на КС имаше и разум, и баланс. Сглобката бързаха под натиска на нездравата си коалиция, не се вслушаха в основателните критики, а и загубиха обществената енергия като подкрепа. Съдебната реформа вече не е онова знаме на промяната”.





Според нея неспособността на политиците да развиват политически процеси на мнозинства и на консолидация губи тяхната енергия.

 

„Политиката е изкуство на компромиса и без него няма политика, но някои компромиси слагат черта. Решиха да менкат – „хайде, подкрепете нашата глупост, ние ще подкрепим вашата”. Това беше фалшив консенсус. Не ми е ясно понятието евроатлантизъм”, коментира още Стойчев.

 

Андреева отвърна: „Политически разум и логика е отнемането на тези правомощия на президента. Всеки може да се изкуши, когато Конституцията му предоставя свръхвласт. Ако Радев има амбиция да прави политика, нека слезе на политическия терен”.

 

Журналистът Емилия Милчева е на мнение, че вървим към избори: „Имаше любопитно изречение вчера от Атанас Атанасов, че може да стане чудо. Непрекъснато говорим дали ще има правителство, но въпросът е ако се състави, то в името на какво? ГЕРБ отказаха, оттук нататък всяко мнозинство би било безпринципно. Ако ИТН държат на заявките си, подкрепа от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България” би било отстъпление от един от приоритетите им – референдум за запазване на лева. Всяко мнозинство би било безпринципно".

 

Според нея заявките за разговори между партиите чак след нови избори показват политическа безмопомощност и дефицит на лидерство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2138 |29.07.2024 Отиваме към избори през октомври, прогнозира доц. Киселова . 5| 2696 |29.07.2024 Очевидец от Елин Пелин, участвал в транспортирането на жертвите: Нямаше полиция, нямаше линейки . 0| 2143 |29.07.2024 "Това е Олимпиада, всеки се бори за държавата си". Успешен олимпийски дебют за Виктория Томова . 7| 2148 |29.07.2024 Мадуро печели трети мандат. САЩ се опасяват, че "резултатът не отразява волята на венецуелския народ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads