Реклама / Ads
20| 2286 |17.07.2024 НОВИНИ

Андрей Гюров: Отстраняването ми от БНБ може да се превърне в спънка за влизането ни в еврозоната

.
Андрей Гюров Източник: Стопкадър: bTV
"Имаме едно превратно тълкуване на закона от страна на Антикорупционната комисия. Понякога остава впечатлението, че сдружение с нестопанска цел е мръсна дума. Но аз мисля, че не е така. Много преди да стана подуправител на БНБ съм участвал в институт за научни изследвания, в които съм организирал летни конференции. Мисля, че това е една достойна дейност. От 2016 до 2020 г. съм извършвал тази дейност. Въпросът би трябвало да бъде защо е прекратена тази дейност."
 

Това заяви в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV Андрей Гюров във връзка с казуса по отстраняването му като подуправител на БНБ.

 

"Нека да кажа и за другото сдружение с нестопанска цел, в което съм участвал - това е спортен клуб, който за съжаление никога не е извършвал дейност. Там също съм подал оставка официално. Какво е посланието - недейте да обучавате българските икономисти и недейте да спортувате", допълни Гюров.





"Няма никакви доказателства, че съм упражнявал някаква незаконосъобразна дейност. Законът трябва да се цитира лимитативно и изчерпателно. Член 11 и 12 от закона за БНБ постановяват изрично какво може и какво не може да бъде подуправител на БНБ. Има ограничения да не мога да бъда съдружник. Ако имаме дружество за публицистично предаване, аз нямам ограничение да имам дори 100% дял в това дружество. Не може да се твърди, че съм неограничено отговорен сътрудник. Според закона на БНБ аз не мога да бъда управител на БНБ. Друго нещо, което ограничава закона на БНБ, е аз да упражнявам дейност без съгласието на БНБ. Аз такава дейност не съм извършвал, няма и такива доказателства", категоричен бе той.

 

Гюров коментира, че решението на Управителния съвет на БНБ се основава на решението на Антикорупционната комисия, което към момента е незаконосъобразно понеже срещу него има жалба, която съдът е приела.

 

По думите му казусът с предсрочното му освобождаване се наблюдава на най-високо ниво в ЕС - както от ЕК, така и от ЕЦБ, защото произволното освобождаване на член на ръководството на Централната банка нарушва правилата на Европейската централна банка, обяви отстраненият подуправител на БНБ, като в отговор на въпрос каза, че казусът може да се превърне в проблем за присъединяването на България към еврозоната.





Той цитира и правилата за освобождаване на подуправител на Европейската централна банка, които се ползват и в българското законодателство, като обясни, че има две условия, според които подуправител може да бъде освободен - 1. повече не отговаря на изискванията и 2. признат за виновен за сериозно нарушение. Но нито в решение на УП, нито в решението на Антикорупционната комисия няма доказателства за поне едно от двете условия.

 

„В петък получих писмо от Кристин Лагард, управителят на ЕЦБ. В него тя се обръща към мен и казва, че ако ВАС постанови решение за освобождаването ми от длъжност, преди това трябва да се изиска становище на Съда на ЕС“, допълни специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2185 |17.07.2024 Избухна пожар и в района на Белмекен. Застрашен е Национален парк Рила . 3| 3005 |17.07.2024 Factcheck: Цифрово евро, "контрол над масите", чипиране - пак дезинформация срещу еврото . 0| 2256 |17.07.2024 Кокаин, марихуана и екстази за над 1.2 млн. лв. спипаха на лодка в Царево . 3| 2276 |17.07.2024 Руслан Трад: Прекъсването на кабелите ще стане често явление по време на война. Според вас защитена ли е България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads