Реклама / Ads
7| 8600 |19.03.2020 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Главният прокурор не притежава правомощие върху дейността на държавните органи и граждани

.
Андрей Янкулов
Едно нещо трябва да стане съвсем ясно. Главният прокурор говори вече няколко пъти за „надзора за законност“. Главният прокурор не осъществява надзор за законност върху дейността на държавните органи и гражданите. Просто не притежава такова правомощие нито в мирно, нито във военно, извънредно и прочее време.
 

Това написа във Фейсбук Андрей Янкулов - бивш зам.-министър на правосъдието и бивш прокурор, който напусна прокуратурата след избирането на Гешев за главен прокурор.

Ето какво още отбелязва той в социалната мрежа:  

 

Имал го е по конституцията от 1971г. (т.нар. Живковска конституция) Чл. 133 ал 1 от нея гласи: „Надзор за точното и еднакво изпълнение на законите от министерствата и другите ведомства, местните държавни органи, стопанските и обществените организации, длъжностните лица и гражданите се осъществява от главния прокурор.“

В новата конституция такъв текст няма и това не е случайно, а съвсем целенасочено – да няма подобен надзор.






Според нейния чл. 126 ал. 2 главният прокурор „осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.

Няма и дума за министерства, други ведомства, граждани и пр. Тоест обхватът на надзора за законност от главния прокурор очевидно е намален до дейността на прокурорите, а не на всички в държавата.

 

Подобен текст като несъществуващия чл. 133 от Живковската конституция няма в новата и за прокуратурата като институция, ако приемем, че идеята й е била просто „надзорът“ да не се упражнява еднолично, а колективно.

Прокуратурата и по Живковската, и по сегашната конституция има правомощието „да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове“ (отменят се от други органи) – чл. 133 ал. 4 от Живковската, респективно чл. 127 т. 5 от сегашната.

Това е съвсем различно от „общия надзор за законност“, защото ако съвпадаше с него, нямаше нужда това едно и също нещо да бъде разписано по различни начини и в различни алинеи в чл. 133 от ЖК.






Нито едно от другите сегашни правомощия на прокуратурата по чл. 127 от конституцията не предполага да надзирава дейността на всеки в държавата. Има правомощие да надзирава само изпълнението на наказанията (а досега не съм чул и една дума за ситуацията в местата за лишаване от свобода, за които именно трябва да говори главният прокурор, защото оглавяваната от него институция трябва да надзирава точно тях) и други принудителни мерки (например принудително лекуване на психично болни). Текстът казва буквално „следи за спазване на законността“, но не по принцип и по всякакви начини, каквито намери за добре, защото изрично след „законността“ е написано „КАТО:“ и са посочени точните й изчерпателно изброени правомощия, само чрез които може да следи за спазване на законността.

 

В една правова държава държавните органи могат да упражняват само толкова и такива правомощия, каквито законът им е дал. Другото се нарича произвол – всеки с власт може да реши да си прави всичко, каквото му харесва.

 

Заглавието е на редакцията!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6850 |07.03.2020 Гешев TV: Главният прокурор обеща на бабите по-малко престъпност . 1| 4092 |07.03.2020 Андрей Ковачев: Ердоган изнудва Европа! . 2| 4158 |04.03.2020 Предложиха ген. Андрей Боцев посмъртно за орден ”Стара планина” . 31| 8551 |02.03.2020 Главният секретар на президента: Явно вирусологията и политиката вървят ръка за ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads