Реклама / Ads
5| 9107 |24.04.2024 НОВИНИ

Андрей Янкулов към прокурор Кирилова: Не сте в окопи и не летят шрапнели, вършете си работата и не се жалвайте

.
Андрей Янкулов
Понеже ръководителката на Градска прокуратура Кирилова ме нарича "дезертьор" в интервюто си за БиТиВи, публикувано вчера на сайта им, както и се занимава с мене още няколко пъти в този разговор, ще се наложи да взема отношение.
 

Първо, нека се изясним с колегите от прокуратурата, в това число градския прокурор, къде се намират и какво работят.

 

Колеги, не сте в окопите.

 

Около вас не свистят шрапнели и не избухват бомби. Не сте в никаква война. Седите на бюра. Намирате се на отговорна високоплатена държавна длъжност с големи правомощия, които трябва да упражнявате в обществена полза.

 

Който е напуснал тази длъжност, за да прави нещо друго, не ви е изоставил в битка. Не водите никаква битка срещу мафията или нещо подобно. "Семейството" по тези мафиотски термини си е при вас и дори не ви интересува.

 

Второ, в едно опитващо се да бъде демократично общество, нормалните медии, неправителствени организации и активни граждани ще ви търсят сметка как осъществявате тези си големи правомощия, а няма просто да ретранслират или приемат безкритично всичко, което им кажете вие. Това може и да не ви харесва, може и да не сте съгласни с критиката срещу вас, но това е неприятната част от работата, която трябва да приемете, след като сте се хванали да я вършите.

 

Непрекъснатото самоопределяне на носителите на голяма публична власт като "жертва", срещу която някой все води "войни" и иска да "унищожава", всъщност дискредитира тях самите, а не критикуващите. Критикуващите трябва да бъдат опровергавани от носителите на властта с работата им по същество, упражнявайки властта.

 

Доколко това се случва, специално по отношение на прокуратурата, е ясно и на самите ѝ ръководители - защото непрекъснато им се налага да се оправдават как работят. С което съвсем не казвам, че в някои от тези оправдания, като например несъвременния материален или лошия процесуален закон, няма легитимни основания.

 

И на финала, оказва се, че някак съм се превърнал в персонален проблем за настоящите носители на властта в правосъдието като примерно Сарафов или Кирилова, след като, къде в публични изказвания, къде в служебни срещи, ме споменават под път и над път все в негативен контекст.

 

Това вече е много добре. Помага ми с мотивацията да продължавам да се занимавам, колкото и да си давам реална сметка за безсмислието и безперспективността на усилията.

 

Андрей Янкулов
iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fandrey.yankulov%2Fposts%2Fpfbid0wauj6iBihk3F2nBMNcSGaNRvPnNnoAWrBqdX6R4uN1FzNcn3MdxvPWFsKS5k7dknl&show_text=true&width=500&is_preview=true" width="500" height="278" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share">
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2737 |24.04.2024 Амнести Интернешънъл: Проблем в България са свободата на словото и правата на ЛГБТ общността . 5| 3196 |24.04.2024 Пенсионер да си в Кипър! По 250 евро към пенсията за Великден . 5| 2658 |24.04.2024 Иван Анчев: Целта на Руската федерация е да се посее съмнения у българите . 13| 2607 |24.04.2024 Части от АЕЦ "Белене" тръгнаха за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads