Реклама / Ads
17| 4298 |17.02.2022 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Скандалът с БарселонаГейт е от 2014, но институциите у нас са на нулев етап

.
Пускане на поредните димки в публичното пространство е новината за проверката на списъка на Николай Бареков, за да се каже, че прокуратурата се занимава с всякакви лица. Засега сигналите от прокуратурата и Гешев са, че той няма намерение да се оттегля. Не вярвам ВСС да си обърне мнението по отношение на Гешев. Скандалът с къщата в Барселона се появява за пръв път през 2016 г., но тогава не последва нищо. Същината на цялата работа е, че ние сме на нулевия етап. Нашите институции до момента, според публичната комуникация, не са казали нищо повече по този казус 4 години.
 

Това заяви в предаването "Алтернативата" Андрей Янкулов, бивш прокурор и експерт в “Антикорупционния фонд”.

 

"Примката около Борисов се затяга в публичното пространство. Най-съществено около историята с къщата в Барселона е, че за пръв път се спомена за такава къща в записите по ЯневаГейт през 2016 г. След това 2018 г. вече излезе анонимно видео в интернет, но на база на него има и журналистически предавания, които въобще не са анонимни и започва да се говори с конкретика - кои са лицата, коя е къщата, какви са транзакциите. Нищо не се случи 2018 г. на терена на институциите. Чак 2020 г. - две години по-късно, когато излиза информацията от испанска страна, тогава чак тук за пръв път под някаква форма става ясно, че и нашите институции може и формално да са се заинтересовали от този казус. Медийните публикации са законен повод институциите да се задвижат", обясни Янкулов.

 

По думите му големият проблем у нас е как се извършват проверките от държавното обвинение. Той даде за пример списъците с лица, които са виновни за корупцията в страната. Два такива бяха представени на държавното обвинение - от премиера Кирил Петков и от Николай Бареков.

 

"Прокуратурата няма да се занимава за пръв път с лицата в списъка на Бареков. Те са били обект на проверка и част от тях години наред вървяха като сюжети. Има хора, които са толкова проверявани от всякакви държавни органи и инспекции, за разлика от лицата в другия списък (този на Кирил Петков, бел.ред.). Опираме и до въпроса как се прави проверката. Едно формално разследване може да се направи по всеки повдигнат в публичното пространство въпрос, но нищо да не бъде изяснено. В резултат на това в крайна сметка да се стигне до “изпиране” на образа на съответния човек. Това е най-важният момент - как се водят проверките", допълни още Янкулов.

 

Бившият прокурор сподели още, че не вярва настоящия състав на Висшия съдебен съвет да се занимае с искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. По думите на Янкулов възможно е процедурата да не тръгне по същество. .

 

"Не вярвам ВСС да си обърне мнението по отношение на Гешев, защото с голямо мнозинство го подкрепиха въпреки наличните обстоятелства около професионалния му път. Сега има много обстоятелства, които вече говорят за нуждата от предсрочното прекратяване на мандата му, но се съмнявам ВСС да ги види. Дори е възможно чрез процедурни хватки те да се опитат да избягат от разглеждане на въпроса по същество и да се произнесат по аргументите на новия правосъден министър", посочи Янкулов.

По думите му обаче е възможно главният прокурор да се оттегли, ако настъппят нови обстоятелства, които да променят ситуацията.

 

"Не бих изключил и вариант, в който той се оттегля или изкарва целия си мандат", посочи още Янкулов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3182 |16.02.2022 Андрей Янкулов с кратък анализ за отчета на ”Спеца” . 3| 3219 |15.02.2022 Андрей Янкулов: Не може да се създаде алтернативна прокуратура . 19| 15326 |21.01.2022 Андрей Райчев: Радев изглеждаше свален. Обяви война и победи. БСП е в предсмъртно състояние . 10| 17578 |13.01.2022 Андрей Райчев: С протеста си ”Възраждане” искаха да направят беля, не беше мирен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads