Реклама / Ads
0| 19004 |26.03.2022 НОВИНИ

Андрей Райчев: Путин закова прозореца към Европа, отворен от Петър I

.
Андрей Райчев Източник: БГНЕС
Руският поет Александър Пушкин има едно изумително изречение за Петър Велики. Казал е, че голямата историческа заслуга на Петър I е, че просече прозорец към Европа. Е, Путин го закова. Заличи столетното усилие на Русия да бъде европейска страна. Така РФ става лесна жертва за Китай. Току що на Пекин бе връчена 1/6 от сушата на Земята и нечуван ресурс. Това е ужасна грешка. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.
 

Според него Путин няма печеливш ход. „Колкото и да е навредил на Украйна и света, той е ощетил най-много своя собствен народ“, заяви социологът. Той разгледа няколко възможни хипотези:

 

„Да допуснем, че руснаците окупират Украйна, подчинят я и слагат свое марионетно правителство. Какво получаваме? Афганистан, само че с огромен размер, и то на 300 км от София. Това би било перманентен тероризъм. Да допуснем, че Украйна се раздели на две – това е моделът „Виетнам“. Това е ужасяващ избор. Путин няма печеливш ход, това е проблем. Да си представим, че той губи войната. Ще започне разпад на Русия. Разпадът на Русия, за разлика от разпада на Украйна, е много страшно нещо. Това са 6000 ядрени заряда, които ще попаднат кой знае в кого. Това е опасно за света истински. Тоест, само някакъв мир при някакви условия е изход, за да започне някаква нормализация. Дано поне има примирие“.

 

Според Райчев най-опасният процес за България е поляризацията – както при темата за COVID, така и при тази за Русия.

 

„Политическите партии ще се възползват от това. Много неприятни партии ще оглавят двете страни и ще се хранят една друга. Защото няма БСП без СДС и СДС без БСП, както няма Мангъров без Мутафчийски и Мутафчийски без Мангъров. Мнозинството в средата ще пострада. Страданието ще бъде, че ще трябва да избира между две неща, които не иска. Затова мълчаливото мнозинство трябва да доминира. Биполярният модел е най-лошото нещо, което може да се случи на България, защото идват тежки времена, а единството на нацията е най-главното нещо“, смята социологът.

 

Той посочи, че „позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна - не иска да е страна в конфликта, но е лоялна към НАТО и ЕС“.

 

„Това е правилната позиция, но управляващите са бутани непрекъснато отвътре, от десни свои критици, България да се изпъчи и да отиде на предна линия на сражението, което не е изгодно за страната, но е изгодно за тези критици. Тези хора са натегачи пред Запада, това им е произходът. Те искат да доложат на Запада, че който мисли, че картината не е черно-бяла, е агент на Путин. Това е чудовищна глупост. Това не е путинска пропаганда, а мнението на русофилска нация, каквато България е, и тя има по-сложно отношение към Русия... Свободата на словото се оказва агентурно. При Путин тече точно същото, само че в обратната посока“, добави Андрей Райчев.

 

Според социолога целта на арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е била да се напомни смисъла на сегашното управление. Райчев определи акцията на МВР и управляващите като неубедителна, но полезна.

 

„Управляващите от една страна имат ясна революционна поръчка от лятото на 2020 г. А от друга страна - два много сериозни проблема, в които ние сме само участници – войната в Украйна и енергийната криза. Смисълът на този кабинет е борбата с ГЕРБ, затова тази немислима коалиция беше създадена“, обясни той.

 

„Не бива с арестите да заменяме правосъдието - символичното насилие и наказание не трябва да заменят реалното разбирателство и решение. Това е като да пиеш солена вода – имаш чувството, че си пил нещо, а след малко си по-жаден. Ходът не е много джентълменски, в моите очи е отвратителен, но така или иначе е полезен“, допълни Райчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3981 |26.03.2022 Bloomberg: Войната на Путин ще върне руската икономика с 15 години назад . 0| 6606 |26.03.2022 Киев: Шойгу е получил инфаркт след обвинение от Путин . 0| 6630 |25.03.2022 Посолството на Русия у нас: Коментарът на Петков за Путин е недипломатичен, остър и груб . 0| 4072 |25.03.2022 Путин: Западът се опитва да заличи руската култура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads