Реклама / Ads
3| 6114 |11.12.2021 НОВИНИ

Ангел Димитров: РСМ продължава с провокациите към нас

.
Ангел Димитров Източник: БГНЕС
"Провокациите постоянно присъстват под една или друга форма във водената от РСМ външна политика към България", каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония за това дали България трябва да се откаже от възраженията си срещу началото на присъединителни преговори на ЕС с Република Северна Македония.
 

"Постоянният мотив, че България заплашвала идентичността на РСМ и нацията там, е една провокация и не отговоря на истината. А това е ключовата тема в начина, по който там в Скопие се обяснява в Европа неразбирателстото с България", каза още проф. Димитров в "Събота 150".


Според проф. Димитров и петата последна среща за тази година на Съвместната комисия между двете държави е с нулев резултат.

 

"Нашите колеги всъщност не искат да признаят, че имаме обща история. Определнието, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство.

 

И тъй като те не разполагат с абсолютно никакви научни доказателства и аргументи, че през Средновековието съществува македонски народ, че държавата на цар Самуил е македонска, това което се пише в техните учебници, те правят всичко възможно да твърдят, че по неназовани източници и тези нямало народи през Средновековието, това бил остарял подход, всичко било аморфно, нямало български народ, името българи било само политоним, а не етноним, тоест те реално отричат съществуването на български народ.

 

Щом нямало македонски народ, няма и македонски народ, щом не може да докажем с източници за Македонска държава, тогава ще оспорим и съществуването на българска държава и български народ и правото на съвременна България да имала континуитет със своето по-далечно минало...


Това са крайно несериозни опити, които само имитират научна дискусия и създават допълнително напрежение.

 

Но аз не искам работата на тази Комисия да се превръща в център на междудържавните отношения", заяви още проф.Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5841 |11.12.2021 Президентът връчи мандата на ”Продължаваме Промяната”, Петков го върна изпълнен . 7| 5200 |10.12.2021 Анализатори: Ще го има ли ”партийният квартет” на ”Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и ДБ? . 21| 7894 |08.12.2021 Христо Иванов: Не може всички да казват ”Ходи си, Гешев!”, а той да продължава да седи и нахалства . 4| 2958 |07.12.2021 Проф. Ангел Димитров: РСМ не е готова да започне преговорите за членство в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads