Реклама / Ads
5| 5738 |24.08.2018 НОВИНИ

Ангел Славчев за Фрог: Идеята за мегахранилище за е-данни е пълен абсурд, улеснява хакерите

.
Ангел Славчев
Президентът Румен Радев трябва да свика Съвета за национална сигурност заради срива на електронните системи на редица държавни институции. Никой не знае как изтича информация от тях, защо тя не е пазена. Това заяви пред Фрогнюз Ангел Славчев, който е работил като IT мениджър на една от най-големите интернет компании.
 

Аз се занимавам повече от 15 години с информационни технологии и за мен е смешно това, което се случва със системата на ТР, правосъдното министерство, ГРАО, КФН. По време на моята работа като IT мениджър, сме имали множество атаки към нашите сървъри. Информация не е губена, защото винаги сме правили поне по три бекъпа (резервно копие на информацията). Дори да се срине системата поради хардуерен проблем или външна намеса, може да се разчита на бекъпа. За да бъде защитена дадена система се правят бекъпи, връзки до различни сървъри, правят се по три линии, които не са зависими една от друга. Дори не трябва да минават по един и същи канал, защото може багер да ги прекъсне, обяснява Славчев.

 

Донякъде е разбираемо защо при заплата от 500 до 2 000 лв. в Търговския регистър няма системни администратори, които да се грижат за неговото функциониране. Премиерът преди няколко години каза, че щом имаме толкова IT специалисти, да станат овчари. Те станаха овчари и Търговският регистър се срина.

 

Адвокати и счетоводители говорят, че голяма част от данните на ТР са загубени. Над 600 000 фирми трябва да се пререгистрират наново.  Трябва също така да се подаде информацията от данъчните декларации със задна дата.

 

Моето лично мнение е, че не са виновни системните администратори на ТР, просто някой си разчиства фирмите, разчиства си задълженията към държавата, към други търговски предприятия.

 

Ангел Славчев коментира идеята за мегахранилище за е-данни: Тя е пълен абсурд. Майкрософт и Епъл не са си събрали цялата информация на едно място. Това ще донесе повече проблеми – когато се атакува това хранилище, се срива всичко. То е по-уязвимо на атаки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7315 |24.08.2018 Само във Фрог: Пилотска грешка е заплитането на ”Кугъра” в жиците . 5| 4988 |23.08.2018 Спецпрокуратурата пожали Ангелкова по сигнал на Симеонов, тя празнува в ”Кривото” . 0| 4130 |22.08.2018 Ангел Кунчев: В България има ваксини срещу морбили . 17| 12480 |21.08.2018 Росен Миленов за Фрог: Зад гърба на Борисов се крият олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads