Реклама / Ads
8| 4101 |22.01.2019 НОВИНИ

Ангелкова: Жирардели беше съветник, но не е получавал пари

.
Николина Ангелкова
В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва. Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица.
 

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БТВ по повод случая с разораните дюни в къмпинг "Смокиня".

На въпрос как защитени територии се оказват в частни ръце, Ангелкова посочи, че това се е случило навремето с възстановяването на земите на собствениците. „Дали дюните са в частен или държавен имот обаче, следва да бъдат опазени“, подчерта тя.

Междувременно стана ясно, че са разорани повече от декар бели пясъчни дюни на къмпинг "Смокиня", които са едни от най-ценните. Те бяха заравнени за няколко часа с незаконен багер, нает срещу 1000 лв. Караваната на мъжа, поръчал си гледка към морето, продължава да стои на плажа. Имотът е частен, въпреки че е в защитена територия. На плажа има още няколко каравани. Срещу тях многократно са подавани сигнали, но собствениците им не могат да бъдат установени, защото нямат регистрационни номера.

 

Директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова коментира, че една природна забележителност трудно може да се възстанови. „Ще бъдат извършени проверки, които да не допускат каравани и палатки върху дюните“.

 

Междувременно бе подаден нов сигнал за багери на плажа - този път на къмпинг „Градина”. Проверка е установила, че там се извършва строителство на границата на плажа до дюни, без табели и без да е упоменато какво се прави. Там обаче не се касае за защитена територия. Предвидено е да има ресторант, но предстоят още проверки.

 

Не е имало конфликт на интереси във времето, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, уточни тя.

„Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, поясни Ангелкова.

Тя допълни, че никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

 

„Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Това обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.

По думите ѝ България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4156 |10.01.2019 Скандалната забрана за пловдивчани да не припарват до прозорците си беше отменена . 0| 3985 |19.12.2018 Мъртво бебе беше открито във Водното огледало в Кърджали . 6| 4398 |19.12.2018 Адвокат на Жирардели: Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик . 4| 3977 |16.12.2018 Марк Жирардели в шербетен ПР за втори лифт на Банско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads