Реклама / Ads
21| 4824 |21.03.2011 НОВИНИ

Ангелов песимист относно коалицията срещу Кадафи

.
Аню Ангелов
За да участваш в такава международна коалиция трябва да си поканен. Не знам България да е поканена да участва. Това обяви пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов по повод случващото се в Либия.
 

Той подчерта, че има много неясноти в самата коалиция. САЩ не са били инициатор и не желаят да бъдат начело на тази коалиция, поясни министърът, цитиран от КРОСС.

Важно е да се знае, че, за да участваш в такава военна операция трябва да имаш уникални военни способности. България е далеч от това да участва в такава операция с наши сили и средства от въздуха. Нашата позиция е обективна и отчита нашите способности, заяви военният политик. Той каза, че е умерен песимист от снощи, след като стана ясно, че не може да се постигне съгласие по участието на НАТО в тази военна операция.

В изявлението на САЩ се казва, че не би следвало тази операция да се провежда под НАТО-всеки флаг. Следва логичният въпрос кой политически орган управлява военните действия в момента. Ясно е, че държавите, които участват в тази коалиция, те управляват в момента. Въпросът е основен. Можем да си представим какво би било в Сърбия по време на акцията на НАТО, какво би могло да стане, ако няма политически съвет, който да решава за военната операция и какви да бъдат целите, добави Ангелов.

Според него, ако САЩ продължават да водят тази коалиция, би изглеждало като война срещу трета държава, в която преобладаващата религия е исляма. Инициаторът все пак беше Франция, когато си инициатор за нещо, трябва да поемеш отговорността за това. Ние сме казали с какво можем да участваме. В нашата позиция седи изискването да участваме в рамките на НАТО. Ние можем да предложим и ние предлагаме на НАТО участието на два медицински екипа в хуманитарната помощ и участие в налагането на ембарго, но то вече се налага. Не приемам това, че вече трябва да плава фрегатата към района на ембаргото. Средиземно море не нашето море, впоследствие имаме готовност да участваме с една фрегата, категоричен е военният министър.

Русия е длъжна да намери формула за участие на нейните въоръжени сили в международни коалиции, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс в Санкт Петербург в понеделник, предаде агенция Интерфакс.

"Призовавам вас и вашите лидери да помислят в каква форма руските военни могат да действат в рамките на международни коалиции", заяви Гейтс пред аудитория по време на лекция във Военноморската академия в Санкт Петербург.

Министърът на отбраната на САЩ изрази надежда, че Русия ще може да преодолее съмненията си във връзка с бъдещата противоракетна отбрана на Европа. "Русия все още изпитва съмнения във връзка с европейската ПРО. При все това и двете страни имат намерение да преодолеят трудностите", отбеляза Гейтс. Според него, може да бъде обсъдена примерно евентуална размяна на оперативно значими данни за ракетни пускове между Русия и НАТО, посочва агенцията.

От Санкт Петербург Робърт Гейтс ще отпътува за Москва, където ще разговаря със своя колега Анатолий Сердюков и утре ще бъде приет от руския президент Дмитрий Медведев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5580 |21.03.2011 Удариха резиденцията на Кадафи . 9| 6134 |20.03.2011 Сл. Велков: Много политически лидери минаха през шатрата на Кадафи . 13| 4884 |20.03.2011 А. Ангелов: България не е застрашена директно . 48| 5492 |19.03.2011 Първи военен удар срещу Кадафи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads