Реклама / Ads
2| 2815 |04.04.2023 НОВИНИ

Антъни Блинкън: Отношенията ЕС-САЩ никога не са били по-силни

.
Антъни Блинкън се срещна Жозеп Борел Източник: БГНЕС
ЕС и САЩ обсъждат в Брюксел допълнително задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката и намаляването на зависимостта от вноса на руски енергоносители.
 

Отношенията ЕС-САЩ никога не са били по-силни, посочи Блинкън. Той отбеляза, че миналата година САЩ са изнесли 56 милиарда кубически метра втечнен газ за Европа, което съставлява 40 на сто от европейския внос.

 

Блинкън изрази удовлетворение от това, че ЕС е предоставил досега на Украйна 13 милиарда евро военна помощ, както и десетки милиарди евро икономическа и хуманитарна подкрепа за Киев. Той цитира оценка, според която догодина Русия ще остане без пари заради наложените санкции заради войната в Украйна.

 

Преди повече от година (руският президент Владимир) Путин започна разрушаването на Украйна и изглежда решен да продължи с жестокото кръвопролитие и унищожение, заяви Борел. Путин продължава да задълбочава войната, макар да не постига нищо. Ядрените заплахи и изпращането на ядрено оръжие в Беларус създават пряка заплаха за европейската сигурност, добави той.

 

Борел отбеляза, че с Блинкън са обсъдили ролята на Китай на фона на явните нарушения на Устава на ООН от страна на Русия. По неговите думи Китай има моралното задължение да допринесе за справедлив мир в Украйна. Не може Китай да подкрепя военно агресията, това е посланието ни към Пекин, добави той.

 

Върховният представител отбеляза, че днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон са в Пекин. Борел съобщи, че също ще пътува до Китай следващата седмица. Ясно заявихме на Пекин, че позицията по руските военни престъпления ще определи качеството на отношенията ни, обобщи Борел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2910 |20.03.2023 Антъни Блинкен приветства споразумението между Белград и Прищина . 4| 2791 |19.03.2023 Сърбия и Косово се договориха за нормализиране на отношенията . 11| 3050 |15.03.2023 Песков се оплака, че отношенията между Русия и САЩ са в трагично състояние . 4| 2972 |24.02.2023 Блинкън: Борбата на Украйна се превърна във вдъхновение за света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads