Реклама / Ads
0| 3123 |07.04.2022 НОВИНИ

Анти НАТО групи в Скопие са против споразумението със София

.
Същите групи, които са били против приемането на Република Северна Македония в НАТО, са и против членството на западната ни съседка в Европейския съюз. Това заяви министърът на вътрешните работи в Скопие Оливер Спасовски пред македонската медия “TV 21”.
 

По думите му механизмите на т. нар. хибридна война, която се е  водила в началото на присъединяването на страната към НАТО, е комплекс от дейности като фалшиви новини и дезинформация.

 

“Определени структури, неправителствени организации и някои политически партии по различни причини директно се противопоставиха на влизането на Република Северна Македония в НАТО и договора с Гърция. Има и такива, които работят за пълно блокиране на постигането на каквото и да е споразумение с България. Ето защо бих оставил службите да си свършат работата. За нас е много важно да имаме открит и принципен диалог с Република България. Принципен диалог, който означава да защитаваме нашите национални интереси и в същото време да сме готови да постигнем компромис, който за Република Северна Македония ще означава отваряне на вратите и перспективата за членство в ЕС. Но трябва и да кажем много ясно това, което не може да се обсъжда - идентичността и езика. За нас е много важно, че по-голямата част от гражданите стоят твърдо за пътя на страната към ЕС. Всички опити да ни попречат, мисля, че ще завършат като тези опити преди влизането ни в НАТО”, каза Спасовски.

 

Спасовски коментира националното преброяване в страната, което предизвика и отзвук у нас. 

 

Според данните едва 3504 души в западната ни съседка се определят като българи. В момента на обявяването на резултатите българите изобщо не бяха споменати, а по-късно директорът на Държавната статистическа служба обяви, че се представят данни за етническите общности, които са част от конституцията. Именно това е и едно от основните искания на София, за да вдигне ветото върху преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС. 

 

Вътрешният министър на Скопие посочи - по време на преброяването Република Северна Македония е регистрирала множество хакерски атаки. Проблеми обаче не е имало, обясни Спасовски. Не е ясно кой стои зад атаките. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4820 |06.04.2022 Славов, ДБ: ГЕРБ, които карат джипките на „Аркад“, ли ще защитават евроатлантическия ни избор? . 0| 3539 |05.04.2022 Двама загинали - нелегални мигранти и 10 ранени при катастрофа с военен камион . 0| 2937 |05.04.2022 СГП отказа да образува досъдебно производство срещу народен представител за нарушаване на карантина . 0| 41711 |05.04.2022 Грозев от Bellingcat: Путин иска да нанесе ядрен удар по член на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads