Реклама / Ads
4| 5128 |01.10.2020 НОВИНИ

Антикорупционният фонд: Докладът на ЕК посочва проблемите със съдебната система и борбата с корупцията в България

.
Бойко Станкушев Източник: БГНЕС
Първият Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните на Европейския съюз прави детайлен анализ на състоянието на съдебната система и борбата с корупцията в България. Въпреки отбелязания напредък в някои от областите на наблюдение докладът като цяло е критичен и ясно посочва конкретните поводи за тревога.
 

Това коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ). "В него намират място редица проблеми, които неведнъж сме повдигали в позициите и анализите си“, допълни той.

 

По отношение на съдебната система докладът отбелязва незавършилата реформа на прокуратурата, която прави невъзможна отчетността на главния прокурор пред обществото и наказателното му преследване в случай на нарушение на закона. Докладът цитира становището на Антикорупционния фонд, че структурата на Висшия съдебен съвет, и по-специално на съдийската му колегия, не съответства на европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

 

По отношение на борбата срещу корупцията докладът акцентира върху формалистичния подход на българската наказателно-процесуална система като препятствие за ефективното разследване на корупцията по високите етажи на властта.

 

Този извод се подкрепя с цитат от годишния мониторингов доклад на Антикорупционния фонд „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“ с автори адв. Андрей Янкулов и доц. д-р Атанас Славов, в който се казва че „формализмът на наказателните производства възпрепятства разработването на иновативни и оригинални стратегии за разследване на корупцията“. Като пример за формалистичния подход на националните институции е посочен казусът „Апартаментгейт“, в които политици придобиват имоти на цени под пазарните, а Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не открива никакви доказателства за конфликт на интереси.

 

Европейската комисия цитира годишния доклад на АКФ и относно липсата на окончателни присъди в мнозинството от 40 ключови дела за корупция по високите етажи на властта в България. Заключението е, че по делата, които адресират корупцията на високо ниво, все още липсват солидни резултати.

 

Докладът на ЕК за върховенството на правото прави общо 8 позовавания на становища и анализи на АКФ. „Радваме се, че с публикациите си АКФ подпомага обективния анализ на ситуацията в България“ заяви Бойко Станкушев и добави:

„Докладът не завършва с препоръки, но поставя проблеми, на които институциите в България трябва да дадат ясен отговор. Такъв отговор изискват и българските граждани.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5018 |01.10.2020 Елена Йончева: Докладът на ЕС показва болестта на България, лечението й ще започне с оставката на Борисов . 1| 5277 |30.09.2020 Крум Зарков: Докладът на ЕК описва задкулисното управление у нас . 37| 6174 |30.09.2020 Даниела Дариткова: Докладът на ЕК е обективен. Има положителни страни . 25| 6031 |30.09.2020 ГЕРБ: Докладът на ЕК е обективен и положителен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads