Реклама / Ads
2| 2740 |17.06.2023 НОВИНИ

Антон Станков: Съдебната власт и държавата имат нужда от стабилност

.
Смятам, че г-н Сарафов не е най-добрият избор за и.д. главен прокурор. Това каза в предаването:"Офанзива" по Нова нюз бившият правосъден министър Антон Станков.
 

Защото той беше острието на атаката към Гешев.И не беше редно само прокурорската колегия на ВСС да го избира, допълни той.

 

"Как се назначава главен прокурор е записано в Конституцията. Не е ли редно да има и указ на президента за назначаване на и.ф. на главен прокурор? Прокуратурата винаги ще има политически функции, това не е въпрос на партийност, а на политика.

 

Корупцията е причина за изостряне на отношенията, има я в съдебната и в изпълнителната власт", смята Станков.

 

Според него е възможно на Сарафов да бъде предложен за дисциплинарно уволенение заради изказванията си, че има "гешевчета".

 

Сега е добре, че няма задкулисие. Всички се развива пред всички, като на сцена - политическите зависимости, кой кой е...Това отбеляза Станков.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов ми бе предложил да бъда неговият кандидат, който да се изправи срещу Иван Гешев. Това ме шокира, но се съгласих. След това той ми каза, че не съм одобрен. Това заяви бившият министър на правосъдието Антон Станков.

 

"Вероятно това , което ПП-ДБ може да предпиеме, е правосъдният министър да задейства всички възможни начини да отстрани и Сарафов от тази позиция.

 

Според мен, ако президентът не беше върнал закона за Националното следствие, то нямаше да може Сарафов да стане и.д. главен прокурор, тъй като той вече нямаше да е в прокуратурата, " коментира той.

 

От 1977 г има решение за промяна на статута на следователите. Тогава хора, които бяха под пагон, влязоха в съдебната система.

 

Редно е този ВСС да задейства процедурата за избор на нов главен прокурор. Но важното е, че Конституционния съд не е попълнен, отбеляза Станков.

 

Той коментира искането за конституционните промени. "Не съм съгласен да няма главен прокурор. Прокуратурата е пирамидална структура".

 

Станков заяви, че това, което се наблюдава у нас е война между властите - законодателната със съдебната, изпълнителната с президентската и пр.  Да се надяваме, че е за добро, да изкипи и излезе това напрежение, отбеляза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 2828 |17.06.2023 Сарафов предупреди политиците да не се намесват в съдебната система и да спазват Конституцията . 8| 3287 |16.06.2023 Обрат! Антон Златанов се отказва от директорския стол на ”Гранична полиция” . 12| 2670 |16.06.2023 Атанас Славов: Реформата в съдебната власт тепърва предстои, тя не свършва със Сарафов . 6| 2879 |15.06.2023 Гарван гарвану ... или Асоциацията на прокурорите за Гешев и политическа намеса в съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads