Реклама / Ads
9| 4956 |26.08.2015 НОВИНИ

ARD: Българи живеят и работят като роби в Южна Италия

.
Немската телевизия АRD излъчи репортаж от Южна Италия, в който разказва за мизерните условия, при които българи работят и живеят като роби. Известно като "Българското гето" селище с изградени от картони, ламарини и колове "къщи" приютява около 600 души. Част от "робите" са довели със себе си и своите семейства, като основна "детска площадка" за малките е бунището. Много от тях идвали в Южна Италия от години въпреки тежките условия.
 
Мъж на около 40 г. разказва, че изкарва по 4 евро на час като работник в селското стопанство. Естествено, работи на черно.

Но при сравняване на още по-мизерния си доход в България, мъжът заключава, че предпочита да е в Италия, макар и да живее в барака. Показва на телевизионния екип обиталището си, в което няма електричество и течаща вода. Тоалетната на гетото е просто дупка в земята. Репортажът твърди, че българското гето и неговото катастрофално състояние е известно и на местните власти, но засега не е предприето нищо за оправяне на положението, пише БГНЕС.

 

И работата, и гетото са организирани от посредник между работниците и работодателите. Той определя кога, къде и как ще се работи, срещу което получава част от надницата на работниците. От профсъюзна гледна точка става дума за престъпна експлоатация. Италианец определя историята не просто като престъпление, а като мафия.

 

Работниците се трудят по 8-10 ч дневно, повечето боси. Производителят получава килограм домати срещу 7 цента, и докато стигнат до консуматора на зеленчука килограмът става около 2 евро, което е оскъпяване с около 2800 процента. Работният ден свършва, когато каже капото или жена му.

 

В репортажа сe съобщава, че и италианците биват експлоатирани по същия начин не от вчера. Конкуренцията на пазара на труда с имигрантите още повече влошава условията на труд. От прокуратурата твърдят, че работниците не подават оплаквания, защото ги е страх да говорят с представители на властта, тъй като могат да загубят единствения си източник на приходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9304 |26.08.2015 Меркел призова българи и румънци да не ходят в Германия . 3| 4504 |26.08.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Няма партия с лозунг: "Живот за всички българи!" . 1| 5246 |26.08.2015 Двама българи загинаха край Пирот, четирима са ранени . 24| 7181 |26.08.2015 Човекът на САЩ у нас: Корупцията се шири на всички нива, казват много българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads