Реклама / Ads
4| 5524 |24.01.2010 НОВИНИ

В Ардино протестират срещу закриване на болницата им

.
Жители на Ардино не искат да закриват болницата им
Световната социална мрежа Facebook се превърна в трибуна и на недоволните от проекта за закриването на малката болница в родопското градче Ардино, коитобързо създадоха своя група и организират поредния протестен митинг, предава БГНЕС.
 
Новосъздадената група се нарича „Да запазим болницата в Ардино – всеки има право на живот!” и вече има 900 участници ( регистрирани за по-малко от ден), при това не само от различни краища на България. В нея с подкрепа са се включили и множество изселници от района, които живеят в Турция.

Към каузата на хората от Ардино се присъединяват и „френдове” от град Левски, които съобщават, че и тяхната болница е под същата заплаха. „В понеделник 25.01.2010 г. областната управа ще се опита да приложи натиск и да закрие болницата в Ардино. Затова ще има митинг от 11,30 час пред общината, за защита на нашата болница!”, огласява участник в новосъздадената група.

Подобен, но спонтанен протест се стовари върху областния управител на Кърджали Иванка Таушанова този четвъртък. Тогава половината град се струпа пред сградата на болницата в Ардино без предварителна организация и тя се видя принудена да даде двуседмична отсрочка на управителя д-р Хаджисеид да осигури недостигащите трима специалисти. Същия ден за пръв път в държавата се чуха и категорични послания като „Оставка на д-р Нанев”, „Смърт за Бойко Борисов” и др. подобни.

„Току-що чух , че вчера всичко е било само фарс - отсрочката е била измислена, за да се разпръсне насъбралата се тълпа (така е била наречена обществеността). Днес д-р Хаджисеид е бил привикан в Кърджали да му се съобщи „официално”, че така или иначе болницата е вече закрита...Някой знае ли нещо по въпроса ?”, пита към 18 ч. в събота притеснено момиче. Г-жа Таушанова дала срок до 5 февруари да бъдат осигурени тримата лекари-специалисти, недостигащи на здравното заведение, за да покрие изискванията за оцеляване. В събота вече е бил намерен единият, оставало да привлекат още двама, става ясно от дискусията между участниците. Същия ден вечерта към 23 ч. в групата съобщават, че болен човек от Ардино, насочен за лечение в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” в Кърджали, е върнат поради липса на места. „Жители на Ардино и хора от общината, другия път се съберете всичките и направете протеста пред болницата в Кърджали, но заедно с медиите, разбира се. Направете се на болни и поискайте лечение и първа помощ в болницата в Кърджали в деня на протеста! Не ми е ясно тогава какво ще стане при такава ситуация, дали болницата в Кърджали с нейния капацитет ще успее да помогне на такава тълпа от хора, или ще ви препратят в следващата голяма болница в Хасково, или в следваща по-голяма в Пловдив. Не ми е ясно и как ще се реагира при спешните случаи в общината, когато въпросът е на живот и смърт, сигурно са приготвили вертолети. Или вече при такива случаи на некролога ще се пише „Починал в линейката по време на път в търсене на по-голяма болница”. Иска се акция, не спете”, препоръчва дама, съпричастна на проблема.

Недоволството на групата протестиращи във Фейсбук получава подкрепа на съмишленици отвсякъде. Става ясно, че не само в понеделник, но и на 5 февруари, когато изтича крайният срок, даден от управителя Иванка Таушанова, в Ардино ще има протестно шествие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6738 |22.01.2010 Атентат срещу прокурора на Големия Магин . 2| 4926 |20.01.2010 Психиатри съботираха делото срещу Момата . 33| 7006 |20.01.2010 Желева проговори: Чиста съм, кампанията срещу мен стигна твърде далеч . 28| 5916 |17.01.2010 Волен Сидеров: Атаката срещу Желева беше организирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads