Реклама / Ads
3| 3506 |24.01.2023 НОВИНИ

Арестуваха бивш шеф във ФБР, взел пари от руски олигарх. А у нас не вземат?

.
Чарлз Макгонигал
Бившият високопоставен служител на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) Чарлз Макгонигал е обвинен в нарушаване на американските санкции срещу Москва, защото е получил пари от руски олигарх Олег Дерипаска, съобщиха от прокуратурата в Ню Йорк.
 

Макгонигал, който ръководеше отдела за контраразузнаване на ФБР в Ню Йорк до пенсионирането си през 2018 г., беше арестуван в събота, съобщава "Ройтерс".

Според обвинителния акт Макгонигъл се е съгласил да започне разследване срещу конкурентен магнат в замяна на пари от Дерипаска, който е обект на санкции на САЩ от 2018 г. Прокурорите твърдят, че 54-годишният Макгонигъл също е работил за Дерипаска през 2019 г., когато олигархът неуспешно се е опитал да отмени санкциите си.

 

Дерипаска е основател на една от най-големите алуминиеви компании в света Rusal.

Бившият служител на ФБР се очаква да се яви пред федералния съд в Манхатън по-късно днес местно време, заедно със Сергей Шестаков, бивш съветски дипломат, който по-късно стана гражданин на САЩ и също беше обвинен по случая.

Дерипаска е в списък с около две дузини руски олигарси и правителствени служители, които са били санкционирани от Вашингтон в отговор на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Дерипаска и Кремъл отрекоха да са се месили в изборите.

 

България обяви за нежелани 70 руски дипломати, съобщи премиерът Кирил Петков. Външно министерство съобщи, че на посланик Елеонора Митрофанова е връчена вербална нота и списък с имената на тези, "които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.".

Съдът в САЩ ще се произнесе кой е прав и кой не е.

 

Да видим как е у нас.

 

На 3 юли 2022 г. от България бяха експулсирани 70 руски дипломати, за които има данни, че работят или са свързани с действия, насочени срещу националната сигурност на страната ни. Москва се разгневи за големия брой изгонени техни дипломатически служители, но нито веднъж не отрече съмненията за техни шпионски практики.

Българската прокуратура обаче така и не посочи нито един от сътрудниците на руските агенти в България. На всеки е ясно, че руските тайни служби не биха свършили и за пет пари работа, ако нямат български сътрудници и помощници, на повечето от които се плаща.

 

Например случаят с доклада на ДАНС, в който се доказва, че проектът Турски поток е опасен за националната ни сигурност и е в интерес на правителството в Кремъл. Има официално предупреждение, но премиерът тогава Бойко Борисов неглижира ДАНС и построява за рекордно кратко време газопровода, който се превръща в един от козовете на Путин, за да започне войната срещу Украйна. Да не би някой да е получил няколко копейки, за да направи услуга на Путин? Само питаме.

 

И до момента прокуратурата мълчи. Защо? А главният прокурор Иван Гешев непрекъснато повтаря колко активно си сътрудничи с американските колеги…  

 

Фрог нюз

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3110 |23.01.2023 Бивш командир на ”Вагнер” е арестуван в Норвегия . 1| 3155 |23.01.2023 Арестуваха мъж в Бургас, изтезавал и убивал котки . 5| 3075 |18.01.2023 Бивш военен министър ”яде попарата” на Спешна помощ . 7| 3705 |18.01.2023 Разследват бивш вътрешен министър. Прикрил пране на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads