Реклама / Ads
3| 3128 |16.01.2023 НОВИНИ

Арестуваха в Сицилия най-издирвания италиански мафиот

.
Най-търсеният мафиотски бос Матео Месина Денаро е бил арестуван в Палермо, Сицилия, по-рано през деня, съобщават световните агенции. Това се е случило след 30 години преследване.
 

Твърди се, че той е на върха на мафиотската групировка Коза Ностра.

 

Според италианските медии Денаро е получавал медицинска помощ, когато е бил арестуван от местните власти.

 

Мафиотът е осъден в негово отсъствие на доживотен затвор заради множество убийства. Сред тях са покушенията срещу антимафиотските прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г., както и смъртоносните бомбени атаки в Милано, Флоренция и Рим.

 


.

Снимка: Wikimedia Commons

 

Денаро е обвинен също в отвличането, изтезаването и убиването на 11-годишният син на друг мафиот, който става защитен свидетел на прокуратурата в Италия.

Мафиотският бос се хвалел, че жертвите му "могат да напълнят цяло гробище".

„Това е огромна победа за страната ни“, заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони.

 

Повече от 100 представители на местните власти са участвали в ареста на Денаро. Видеоклип от социалните мрежи показва, че хората по улицата се спират и ръкопляскат на униформените докато отвеждат Денаро към неназована локация.

 

Кой е Матео Месина Денаро?

 

„Диаболик“ и „Кльощавият“ – това са прякорите на известния мафиотски бос.

Матео Месина Денаро е роден в Сицилия, в мафиотското семейство на Франческо Месина Денаро познат още като Дон Чичио. Той е бил глава на Мафиотската комисия в регион Трапани в Италия.


.

Матео се научава да използва огнестрелно оръжие на 14 години, а първото си убийство извършва на 18. До този момент му се приписва смъртта на най-малко 50 души.

 

Денаро често е описван като безскрупулен плейбой и мафиот.

 

Той поема „семейният бизнес“ след смъртта на баща му и успява да обедини всички мафиотски фамилии в Трапани. Говори се, че ръководи група от поне 900 мъже.

Парите на мафиотското семейство идват по традиционния начин – рекет.

 

Местните бизнеси трябва да плащат такса за протекция. Отделно пренасочват средства и от местни бизнеси в строителството, тъй като семейството му притежава няколко пясъчни мини. Намесен е и в международната търговия на дрога.

 

Въпреки това Денаро изкарва пари и по честен път – той е притежател на акции в известна верига сицилиански супермаркети и е производител на маслини и зехтин.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3788 |06.01.2023 Арестуваха бившия главен редактор на близкото до Кремъл издание ”Спутник” . 4| 4163 |31.12.2022 Арестуваха мъж, заплашил с убийство президента Радев . 1| 2957 |19.12.2022 Арестуваха две украинки, които пренасят контрабандно злато на стойност 1 065 249 лв. . 7| 3449 |26.11.2022 Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads