Реклама / Ads
1| 3163 |08.02.2022 НОВИНИ

Арх. Борислав Игнатов: За 15 години Столичната община не е придобила нито един частен имот в парк

.
10 800 декара в столичните паркове са частни имоти. Това за 36% от зелените оазиси на града. „След 15-годишно бездействие сме пред най-лошия кошмар за един град – обясни пред Радио София арх. Борислав Игнатов, зам.-председател на Столичния общински съвет, член на постоянните комисии по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.
 

Той обясни, че на 28 януари т.г. изтече законовият срок, в който Столичната община имаше привилегията да придобие парковите части, които са частна собственост – чрез отчуждаване или обезщетение с друг терен.

 

„Въпреки прекомерно дългия срок, за тези 15 години няма нито един имот в парк, придобит от общината. Излиза, че тези площи не влизат в обществения интерес. Бездействието е скандално. Никога не е приеман план за отчуждителни процедури. Сега собствениците имат свободата да се разпореждат с имотите си.

 

Засега могат да си ограждат имота, а по-късно – да поискат промяна в предназначението“, обясни арх. Игнатов. И предупреди, че до етапа, в който може и да се строи в софийските парковете, ако се наложи, може да се мине и през европейските съдилища. По думите на общинския съветник вече има предложения на имотния пазар. Интересът и цените ще растат.

 

Според по-ранни изчисления са били нужни около 1 милиард лева, за да се отчуждят частните имоти в столичните паркове. Сега пазарните цени ще увеличат многократно нужните средства на Общината, и то за покупка на пазарен принцип.

 

„15-годишният срок не важи за Общия устройствен план на Столичната община. Апокалиптичната картина на масово застрояване в парковете не е реалистична“, опонира шефът на дирекция „Инвестиционно отчуждаване“ към Столичната община Венцислав Тодоров. – „В Закона за устройство на територията има текстове, които защитават зелената система.

 

Аз нямам притеснения, че след тези 15 години терените ще бъдат преотредени. Но съм съгласен, че трябва да се намери трайно решение. Не е имало случай Общината да изкупува на занижени цени.“

 

Тодоров допълни, че до две седмици ще бъде довършен регистърът на подлежащите на отчуждаване имоти – не само за зелени системи, но и за улична, техническа или социална инфраструктура.

„Става дума за 23 000 декара. Без законодателна инициатива не можем да продължим напред, за да дадем справедливи обезщетения", каза още шефът на общинската дирекция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3341 |07.02.2022 Десислава Атанасова съзря конфликт на интереси в ББР: Назначили за персонален адвокат Лена Бориславова . 4| 3168 |04.02.2022 Журналист: За 50 дни Петков има повече присъствие в НС, отколкото Борисов за последните 4 години . 2| 3596 |04.02.2022 150 години от рождението на Гоце Делчев /видео/ . 5| 3020 |03.02.2022 Божанов: След 4 години ще може да се заявява всичко от администрацията по електронен път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads