Реклама / Ads
1| 3628 |29.07.2021 НОВИНИ

Арх. Георгиев, „Софияплан“: Два месеца търсихме среща с Йорданка Фандъкова - напразно

.
Арх. Любомир Георгиев Източник: стопкадър, БНТ
Неприятна изненада за мен е абсолютната липса на желание за диалог в кмета, в екипа на кмета, дори в главния архитект. Общата ми работа с управленския екип в Столична община е „задънена улица“. Не виждам какво полезно можем да постигнем. Това обясни пред Българската национална телевизия арх. Любомир Георгиев, който хвърли оставка като директор на общинското предприятие „Софияплан“, което отговаря за ключови проекти като „Визия за София“ и Общия устройствен план.
 

„Ние в ролята си на предприятие в общината, което трябва да съветва общинските съветници, да им предлагаме решения, политики. Голяма част от тях биват приети - гласувани и одобрени, и след това не се изпълняват. Това можем да кажем за „Визия за София“, за Плана за устойчива градска мобилност, „Град за хората“ и такива неща, които си остават едно добро пожелание и не намират приложение в практиката“, разкри той.

 

Предвид че отговорност решенията да се реализират носят кметът и неговата администрация, арх. Георгиев няма логично обяснение за това поведение.

 

„Може би не разбиране на важността на тези неща, може би наличието на други приоритети. В никакъв случай липсата на капацитет е обяснението - има способни хора и голяма администрация, които могат да работят в тази посока“, отбеляза той.

 

Към подаването на оставка арх. Георгиев е бил подтикнат от решение на СОС от миналата седмица, което илюстрира „абсурдността на ситуация“ и показва неразбиране на работата на „Софияплан“.

 

„С това решение на нас се прехвърлиха отговорности за координация по изпълнението на общинските планове и стратегии. Беше казано, че трябва да координираме и ключовите проекти на общината, което е абсурдно, защото нашата работа е да анализираме и предлагаме политиките на Общинския съвет, а работа на кмета и неговия екип е да ги прилага. Тоест, изведнъж ние трябва да контролираме работата на заместник-кметовете по ключовите проекти. А какво ще работи кметът?“, обясни той.

 

По думите му липсват и инструменти, с които от общинското предприятия биха могли да задължат когото и да е било да направи каквото и да е - общинската йерархия не предполага „Софияплан“ да издава заповед някой да си свърши работата.

 

В продължение на два месеца арх. Георгиев и екипът му са търсили възможност проблемите да се дискутират със столичния кмет „вътрешно, без да се правят нещата публични“.

 

„Никаква реакция, просто нямаше реакция. Имаше една-единствена среща с общински съветници, която дойде в твърде късен момент, след като си бяхме изложили позицията публично“, допълни той.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3725 |13.07.2021 Смениха шефа на БАБХ по-малко от два месеца след назначаването му . 2| 2922 |29.06.2021 Над 4000 опита за незаконно влизане в България за 6 месеца . 0| 2984 |23.06.2021 ЧЕЗ Електро дигитализира взаимоотношенията с клиентите си на свободен пазар. Отчита ръст със 17 хиляди нови сделки за по-малко от 7 месеца. . 1| 2871 |17.06.2021 Реалистична цел: 80% от хората над 60 г. да са ваксинирани след 2 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads