Реклама / Ads
0| 4351 |16.04.2019 НОВИНИ

Арх. Игнатов: Десетилетия ще отнеме реставрацията на “Нотър Дам”

.
Борислав Игнатов
Десетилетия ще отнеме реставрацията на “Нотър Дам”. Най-голямото наказание на човечеството е глупостта и това показва случилото се, ако се докаже, че е станало случайно.
 

Това каза архитект Борислав Игнатов, шеф на камарата на архитектите, в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

Той разказа, че катедралата е на 856 години. На 25 април е направена първата копка.  На 18 април 1802 г. започва реконструкцията на катедралата. По думите му може би има съвпадение, че това са все дати през април, около Великден. Свързано е може би и  с промяна на сезони и празници.

 

Тезата „немарливост“ е още по–страшна. Това не може да бъде наказано, не може да бъде и предотвратено. Лошото е, че такива сгради са много податливи на пожар, защото имат дървени конструкции в покривните си градежи и големи въздушни пространства, които подпомага разгарянето на огъня, каза още архитектът.

 

Това което е изгоря във пожара от миналата нощ е реконструкцията, която е направена по катедралата през 19 век, след Френската революция, обясни още той.

 

На въпрос дали има нужда от небостъргач като "Златен век" в София архитект Игнатов коментира, че от гледна точка на локацията и трафика, който ще се генерира, такава сграда не е подходяща за там. "Проектът е правен много години и вероятно авторите са искали да направят нещо голямо за София, но личното ми мнение, е че това е прекалено", каза още Игнатов.

 

Той обърна внимание на функцията на общината и държавата. Общината е взела  огромни пари за разрешителните за строеж. Когато общината взема такси "не реве", но когато има протести и недоволни -  няма отговорни. Председателят на камарата на архитектите запита дали ще бъдат върнати парите на хората, платени за всички разрешителни, защото според него те трябва да имат сигурност, когато ги получават.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4023 |09.03.2019 Екстрадирането на Арабаджиеви може да отнеме няколко месеца . 0| 3950 |04.03.2019 Илияна Йотова: Пред риск са човешки права, воювани десетилетия наред . 9| 3864 |10.10.2018 Екстрадирането на убиеца на Виктория може да отнеме седмици . 0| 4960 |16.01.2018 Майка държала двете си психично болни дъщери заключени десетилетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads