Реклама / Ads
7| 4477 |07.11.2021 НОВИНИ

Арх. Калинов: Трябва да се установи кой строи лотовете на ”Хемус”

.
Арх. Влади Калинов Източник: БГНЕС
На лотовете 4-ти и 5-и от АМ ”Хемус” има влязъл в сила ПУП, но няма завършено отчуждаване, а там са изпълнени строително-монтажни работи в доста напреднал етап, за които няма издадено разрешение за строеж. Трябва да се установи кой е строителят. ДНСК е издала протоколи за извършено определено строителство. Ако не установим кой строи, това ще е незаконно строителство с неизвестен извършител. Парадоксалното е, че това е национален обект. Там са вложени доста пари.
 

Това коментира пред Българското национално радио директорът на ДНСК арх. Влади Калинов.

 

По думите му схемата за изграждането на лотовете по АМ "Хемус" е доста различна от нормалния вид строителство:

 

"Истинският строител би трябвало да бъде "Автомагистрали" ЕАД. Тази фирма обаче няма нито възможностите, нито техниката и хората, за да изпълни това строителство. Това е било ясно в момента, когато са правени поръчките. Самата фирма "Автомагистрали" започва да аутсорсва тази дейност.... Строителството е скрито зад едни договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, те извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил там".

 

Той подчерта, че има подозрения, че в основата на магистралата се полагат неподходящи материали, които след това са причина за лошото качество на пътищата.

 

Арх. Калинов посочи, че заради несвършена работа е бил освободен директорът на РДНСК-Ловеч: "Точно заради това, че е допуснато незаконно строителство в огромни размери, което ощетява държавния бюджет".

 

За започналата проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, директорът на ДНСК уточни, че това е 10-и лот:

 

"Там не е направена поръчката "ин хаус", а на принципа "инженеринг" - възложена е на един и всички останали са прикачени към този един, който е взел обществената поръчка. Изпълнител е едно ДЗЗД (Дружество по закона за задълженията и договорите), в което участват три фирми, като и трите са неизвестни кои са. Има надзорни фирми, които също са ДЗЗД - и там са няколко фирми".

 

Арх. Влади Калинов подчерта, че при проверката на място, направена от РДНСК и МВР, фирмата не е представила нито един документ, а ще бъдат предоставени в понеделник. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3063 |07.11.2021 Министър Денков: Тестването на децата трябва да бъде общо усилие между родители и учители . 4| 3706 |06.11.2021 Янев: Трябва да знаем, че нашите средства се харчат по прозрачен и целесъобразен начин . 16| 6218 |05.11.2021 Кирил Петков: Не трябва да има позиция главен прокурор . 7| 3087 |05.11.2021 Родителите на деца от 1 до 4 клас трябва да попълнят декларации за тестването им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads