Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 2776 |15.09.2021 НОВИНИ

”Артекс” ще внедрява екоиновации в новите си комплекси

.
Екоматериалите са на мода в строителството. Сред тях е и овчата вълна - тя се оказва особено подходяща за изолации. Причините за това са няколко: овчата вълна е екологична, има много добри изолационни свойства и е лесна за вграждане. За първи път я използвали навремето в Нова Зеландия, където откриват голямото й предимство - тя е ежегодно възобновяем страничен продукт от пасищното земеделие.

Наскоро младият арх. Пламен Мирянов разказа за „Марица", че екипът на „Артекс инженеринг" тепърва ще използва екоиновациите в новия им проект за селище от къщи в местността Камбаните, срещу Бизнес парк София.


„Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци". Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места - в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия", подчерта арх. Мирянов. Идеята му е да се намери начин тази огромна маса от вълна да се изкупи и от нея да се произвежда изолация. Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина. Идеята е доста щура и нестандартна, но младият архитект я обмисля сериозно.


Експерти потвърждават предимствата на вълната в няколко посоки.


Топлопровод и мост на изолацията

 

Топлопроводи Мостта на овчата вълна е между 0,037 и 0,042 W/ (тК). По този начин изолацията от овча вълна предлага много добра защита срещу зимния студ. Освен това е известно, че вълната съхранява топлината и затова е много подходяща за поддържане на сградата хладна през лятото.


Звукоизолация


Изолацията от овча вълна предлага много добра звукоизолация. Можете да използвате гарниращата вълна, която се предлага и като изолационен материал, за запълване на всякакви кухини в стените и пода.


Абсорбира замърсителите


Изолацията от овча вълна има хигроскопични Влакна. Вълната може да абсорбира до една трета от собственото си тегло във Влага и след това да я освободи отново. Поради това е особено подходяща за изолация на помещения с висока влажност. Така се осигурява добър климат на закрито, тъй като тя може да абсорбира замърсители и миризми.


Овчата вълна трябва да бъде защитена от огън с добавки като борати, които се добавят също и за защита срещу вредители. Затова днес тя се прилага успешно за изолация на покриви на къщи (върху и между гредите), стените, таваните и външните фасади; също за изолация на охладителни системи, звукоизолация и изолация на пода. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 4| 4788 |11.10.2020 У нас се внедряват лечения на COVID-19, които са резултатни в световен мащаб . 4| 4285 |20.07.2020 ”Артекс” грабна приза „Компания на годината“ . 1| 4029 |02.07.2020 ”Артекс”: Уповаваме се на върховенството на закона . 1| 3780 |01.08.2019 ”Артекс”: 1 800 000 лв. е загубата ни заради спирането на ”Златен век”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ