Реклама / Ads
1| 2573 |10.07.2023 НОВИНИ

Асен Асенов: В резерва на държавата има почти всичко, което е нужно за преодоляване на всякакъв тип кризи

.
Асен Асенов, временно изпълняващ длъжността председател на Държавна агенция ”Държавен резерв” Източник: Стопкадър: bTV
В резерва на държавата има почти всичко, което е небходимо за преодоляване на всякакъв тип кризи. Има хранителни запаси, вода, медицински издения, зърно, индустриални запаси, медицински изделия, всичко, което би помогнало за преодоляване на криза.
 

Това заяви пред bTV временно изпълняващият длъжността председател на Държавна агенция "Държавен резерв" Асен Асенов.

 

Относно помощта, която държавата ни е предоставила на Украйна, Асенов коментира следното:

 

"Следствие на две решения на Министерски съвет представихме вода, храни, значително количество генератори, палатки, въобще хуманитарна помощ. Страната ни реагира адекватно. Надявам се тези количества да са помогнали на хората. Значителна е сумата, над 1.5 млн. лв.", отбеляза той.

 

По думите му ведомствените запаси на отбраната, както и на МВР са различни от резервите, които съхранява Държавна агенция "Държавен резерв".

 

"Агенцията съхранява запаси, които са предназначени за населението и за отбраната, за военната индустрия, при война или военно положение. Това са запаси, които, ако не дай си Боже се случи нещо, не влизат веднага в употреба. Първо влизат боеприпаси, след това се включва и подкрепата от държавния резерв", поясни специалистът.

 

Запитан дали оглавяваната от него Агенция планира нова помощ за Украйна, Асенов отговори, че непрекъснато идват писма с искания за предоставяне на помощ.

 

"Ако Министерски съвет реши, сме готови да се отзовем, но така, че да не нарушим възможността на страната да не реагира. От презастраховане няма нужда. Ние трябва да работим на пълни обороти непрекъснато. Защото когато се случи нещо, трябва да реагираме на момента. Не се налага да увеличаваме оборотите. Страната е готова да реагира при необходимост", категоричен бе експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 88830 |09.07.2023 Асен Василев обяви ново увеличение на пенсии и заплати . 5| 2961 |06.07.2023 Асен Василев: Членството в еврозоната ще ни спести между 1 и 2 млрд. лева транзакционни разходи . 10| 4150 |05.07.2023 Стратегическо решение! Подменят запасите от оръжие в резерва от Джурово време . 1| 2629 |03.07.2023 Асен Василев предлага от 2024 г. работодателят да плаща само първите два дни от болничния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads