Реклама / Ads
5| 2719 |06.07.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Членството в еврозоната ще ни спести между 1 и 2 млрд. лева транзакционни разходи

.
Асен Василев: Членството в еврозоната ще ни спести между 1 и 2 млрд. лева транзакционни разходи
"Макрорамката в бюджета не е изменяна спрямо тази, предвидена от тази на служебния кабинет. Увеличени са приходите и са махнати част от разходите", това каза Асен Василев по време на дебатите в бюджетната комисия на проектобюджета.

"Дебат за еврозоната ще има, но приемането на еврото е един от факторите за ръст на икономиката", каза Василев. "Членството в еврозоната ще премахне между 1 и 2 млрд. лева годишно транзакционни разходи за икономиката. Това са загубени пари по превалутиране.

 

Видяхме че в Хърватия значително паднаха лихвите по кредитите и това дава възможност да се правят повече инвестиции", каза още министърът на финансите.

 

"За да имаме ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6-8 процента, трябва да се изпълнява капиталовата програма. В деня, в който в Министерството на финансите получим искане за допълнителни капиталови разходи, ще знам, че нашата икономика и администрация може да инвестира в машини и инфраструктура.

 

Силно се надявам да получим такова искане - проблемът за растежа на БВП не е, че няма пари за капиталови разходи, а че администрациите не могат да си изпълняват капиталовите си програми," каза Василев.

 

"Фискалният резерв сега е 12,5 млрд. лева, ние го заварихме малко над 10 млрд. лева. Дългът от БВП остава 22 процента от БВП и до края на 2023 година", каза още Василев в отговор на въпроси.

 

"На 3 февруари Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува счетоводен отчет за 2022 г. с над 1,5 млрд. лева печалба, каза Василев в отговор на въпроси на депутати, колко е печалбата на холдинга. През април БЕХ е коригирал печалбата на 640 млн. лева. За това време БЕХ счетоводно е решил че печалбата е по-малко.

 

Това се дължи на начислени обезценки, основно от дъщерни дружества - най-вече от "Булгаргаз", който пък е решил, че не може да си получи парите от "Топлофикация – София". Проверките там вървят по линия на НАП и АДФИ. Има уверения, че тази сума от1,588 млрд. лева печалба на БЕХ може да бъде събрана. Почти половината от тези пари вече са внесени в бюджета", каза Асен Василев.

 

"Миналата година имаше държавна гаранция за "Булгаргаз" тази година също ще има държавна гаранция, каза Василев запитан за финансовата сигурност на държавната фирма.

 

Проблемът с "Топлофикация - София" е структурен, но той не е тема на бюджетна, а по-скоро на енергийна комисия", посочи финансовият министър, в отговор на въпроси.

Асен Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2499 |06.07.2023 Парламентът прие Декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО . 2| 2357 |06.07.2023 Парламентът днес ще обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО . 2| 2715 |05.07.2023 Радостин Василев: Борисов беше Зайко Байко и стоя като наказан, днес е Ежко Бежко и наостри бодлите . 1| 2470 |04.07.2023 Ще подкрепят ли депутатите членството на Украйна в НАТО? Проектодекларация влиза в комисия НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads